Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αναμένεται να συμφωνήσουν σχετικά με την αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά 400- 500 δισ. δολάρια, αντί για 600 δισ. δολάρια που επιδιώκει το ίδιο το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους της G20.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα επιπλέον κεφάλαια θα ενισχύσουν τη δύναμη πυρός του ΔΝΤ, προκειμένου να καταπολεμήσει την κρίση χρέους της Ευρώπης. 


Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν την έκκληση του ΔΝΤ για επιπλέον αύξηση των πόρων του, ύστερα από την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης τον περασμένο Μάρτιο να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας. 


Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε χθες ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία. Παρόλα αυτά, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ μπορεί να χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια, καθώς οι κίνδυνοι στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα φαίνεται να υποχωρούν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ταμείου είναι μικρότερες. 


Σύμφωνα με επίσημες πηγές, με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το πρώτο τρίμηνο να έχουν καλυφθεί από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ανάγκη για αύξηση των πόρων του ΔΝΤ είναι μικρότερη πια. 


«Θα έλεγα ότι διαμορφώνεται μεταξύ 400 και 500 δισ. δολαρίων και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των κεφαλαίων που θα δεσμεύσουν οι μεγάλες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και οι χώρες εκτός της Ευρώπης», ανέφερε αξιωματούχος της G20. 


Τον περασμένο Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι θα χρειαστεί περίπου 500 δισ. δολάρια, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες και επιπλέον 100 δισ. δολάρια σε αποθεματικά. 


«Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι τα 500 με 600 δισ. δολάρια ήταν μεγάλο και μη ρεαλιστικό ποσό, τόνισε δεύτερος αξιωματούχος. «Θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αν οι υπόλοιπες χώρες προσφέρουν όσο έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν οι Ευρωπαίοι». 


Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν 150 δισ. ευρώ (200 δισ. δολάρια), ενώ μαζί με τις χώρες εκτός του ευρώ το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 250 δισ. δολάρια. 


Τρίτος αξιωματούχους ανέφερε ότι η Κίνα και η Ιαπωνία είναι πιθανό να διαθέσουν μαζί ένα ποσό κοντά στα 100 δισ. δολάρια. 


«Αλλά για τις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ακόμα η αίσθηση πως πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, πρέπει να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.