Ιδιαίτερα περιζήτητη είναι η κυπριακή ΑΟΖ, αφού 89 εταιρείες έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον και αγόρασαν σεισμογραφικά δεδομένα για έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων σε αυτήν, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, που περιλαμβάνει 12 οικόπεδα.

Τα παραπάνω στοιχεία γνωστοποίησε στο ΡΙΚ ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί για ανοικτή διαδικασία προσφορών, στις 11 Μαΐου.

Παράλληλα τόνισε ότι η Δανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μελετήσει κανονισμούς χρηματοδότησης για θέματα υποδομών και μεταφοράς φυσικού αερίου, στο προσεχές άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης των προγραμμάτων χρηματοδότησης θα βρίσκεται σε εξέλιξη επί κυπριακής προεδρίας, που αρχίζει τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, μεταβαίνει στην Κύπρο την Δευτέρα του Πάσχα με τα θέματα ενέργειας να αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.