Η οικονομική κρίση, ως γνωστόν, δεν αποτελεί τοπικό ή ευρωπαϊκό φαινόμενο, καθώς προκαλεί πονοκέφαλο ακόμη και σε τεχνολογικούς κολοσσούς παγκόσμιας εμβέλειας.

Τον τελευταίο καιρό, μεγάλες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας ανακοίνωσαν απολύσεις και ζημιές, όπως η Sony, η Sharp, η Nokia και η Yahoo, γεγονός που αποδεικνύει πως η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις.

Οι εταιρείες Sony και Sharp, σύμβολα της ιαπωνικής οικονομίας, ανακοίνωσαν για το 2011-2012 ζημιές, μεγαλύτερες των εκτιμήσεων, ύψους 900 δισ. γιεν (11 δισ. δολάρια). Οι σεισμοί στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011 και οι πλημμύρες στην Ταϋλάνδη κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στους δύο κολοσσούς.


Πιο συγκεκριμένα, η Sharp ανακοίνωσε απώλειες 380 δισ. γιεν. Ο Tetsuo Onishi, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε: «Η κατάσταση μας είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Οφείλουμε να κάνουμε δραστικές περικοπές. Τίποτα, όμως, δεν έχει χαθεί. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ άσχημη. Οι πωλήσεις συνεχώς υποχωρούν».


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Sony, οι ζημιές της υπολογίζονται στα 520 δισ. γιεν, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, προωθεί 10.000 περικοπές θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά, μόνο τον Μάρτιο, σημειώθηκαν απώλειες 220 δισ. γιεν στο τμήμα κατασκευής τηλεοράσεων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η εταιρεία το 2000 άξιζε πάνω από 125 δισ. δολάρια, ενώ τώρα η αξία της δεν ξεπερνά τα 19 δισ. δολάρια.


Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε τον Φεβρουάριο την πιστοληπτική ικανότητα της Sony κατά μια βαθμίδα στο BBB+. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2008, η εταιρεία προχώρησε σε 16.000 απολύσεις, ωστόσο δεν κατάφερε να «γυρίσει» την κερδοφορία της.


Ο άλλος κολοσσός στον χώρο της τεχνολογίας, η φινλανδική Nokia, ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημιές 3% για το πρώτο τρίμηνο του 2012, αλλά και για το πρώτο μισό του έτους. Οι πωλήσεις της σειράς Lumia, οι οποίες το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου άγγιξαν τα 2 εκατ., φαίνεται πως δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το κλίμα.


Τέλος, η αμερικανική Yahoo, λίγες εβδομάδες πριν, γνωστοποίησε τις προθέσεις τις για περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας. Ήδη, στο τέλος του 2011, 14.000 είχαν δει την πόρτα της εξόδου.


Η μείωση των κερδών, της ζήτησης και των διαφημίσεων, ο αυξημένος ανταγωνισμός, καθώς και το γενικότερο δυσχερές οικονομικό κλίμα παγκοσμίως αποτελούν τους κυριότερους λόγους, για τους οποίους εταιρείες-κολοσσοί βλέπουν τους τζίρους τους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως ακόμη και ο κλάδος της τεχνολογίας δεν μένει αλώβητος από τις εξελίξεις.


Ντία Μούλου