«Η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ελβετικής τράπεζας UBS, Αντρέας Χέφερτ. Ο ίδιος δεν αποκλείει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, γεγονός όμως που θα δημιουργούσε ιστορικό προηγούμενο και πιθανότατα θα οδηγούσε στην έξοδο και άλλες χώρες.

Ο κ. Χέφερτ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», τονίζει πως η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά θα επιστρέψει σε έξι έως δεκαοκτώ μήνες, λόγω τόσο της μεγάλης διαφοράς στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ Βορρά και Νότου όσο και της απουσίας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο ίδιος εκτιμά ότι μετά το 2014 θα χρειαστεί νέο σχέδιο διάσωσης, ενώ σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή, εξηγεί ότι θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα, καθώς το νόμισμα δεν θα είχε καμία αξία.

Η έξοδος όμως της χώρας από την Ευρωζώνη, υπογραμμίζει, θα δημιουργούσε ιστορικό προηγούμενο και τότε θα ετίθετο το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος;», γεγονός το οποίο θα προκαλούσε τραπεζική κρίση στην Πορτογαλία.

«Η Πορτογαλία θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ. Κι όσο το κάνουν αυτό οι μικρές χώρες, εντάξει. Το πρόβλημα είναι εάν χρειαστεί να αποχωρήσει η Ιταλία», επισημαίνει ο κ. Χέφερτ.