Ο εκλεκτός του Μπαράκ Ομπάμα, αμερικανοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ είναι ο νέος επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) και παρά την ακαδημαϊκή του εμπειρία και την έντονη δραστηριότητα σε ΜΚΟ σχετικές με την Υγεία, καλείται να κολυμπήσει στα βαθιά και να βγάλει ξανά στην επιφάνεια τον χρηματοοικονομικό οργανισμό. 
Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στην Σεούλ και σε ηλικία πέντε ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Άιοβα, την ώρα που η Νότιος Κορέα ήταν στη δίνη του πολέμου. Ο πατέρας του, Νακ Χι, σπούδασε οδοντιατρική και η μητέρα του, Όακσουκ, πήρε υποτροφία για σπουδές φιλοσοφίας.  

Ο Κιμ μετά το γήπεδο του ράγκμπι (έπαιζε στην σχολική ομάδα) και του μπάσκετ (πόιντ γκαρντ επίσης στην ομάδα του σχολείου) πέρασε σε αυτό της πολιτικής αφού από την ηλικία των 12 ετών υποστήριξε τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών, Τζορτζ Μακ Γκόβερν, ο οποίος ήταν γνωστός για την αντίθεσή του στον πόλεμο του Βιετνάμ. 
 

Έπειτα από ενάμιση χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα, μεταπήδησε σε αυτό του Μπράουν, ενώ στη συνέχεια, μετά την αποφοίτησή του πήγε στο Χάρβαρντ, κάνοντας διδακτορικό. 
 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πριν ασχοληθεί με την ιατρική σκεφτόταν να ακολουθήσει σπουδές σε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία. Όμως η συμβουλή του πατέρα του ήταν καθοριστική.
 

Ο αμερικανοκορεάτης φυσικός, ανθρωπολόγος και ειδικός επί των θεμάτων δημόσιας Υγείας είναι από το 2009 πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντάρμουθ. Πριν γίνει ο 12ος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δούλεψε για πολλά χρόνια για την καταπολέμηση ασθενειών όπως το AIDS/HIV και η φυματίωση σε αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα ήταν διευθυντής του τμήματος HIV/AIDS ΤΟΥ Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ το 1987 συνίδρυσε την MKO, Partners in Health, η οποία προσφέρει ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε φτωχές χώρες (αρχική στην Αϊτή).
 

Οι επικριτές του λένε ότι η ακαδημαϊκή πορεία και η δραστηριοποίησή του σε μη κυβερνητικές οργανώσεις οδήγησε σε σχετική «απειρία» επί των χρηματοοικονομικών ζητημάτων, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό δεδομένου του ρόλου της Παγκόσμιας Τράπεζας ως χρηματοοικονομικό ινστιτούτο.
 
Μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ θα είναι να αναζωογονήσει μία οργάνωση που φαίνεται να έχει βαλτώσει την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας ανεπαρκών ηγεσιών και αφαίρεσης αρμοδιοτήτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξάλλου βρίσκεται στην σκιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Ο αμερικανοκορεάτης μάλλον έχει καλές προθέσεις αφού φαίνεται πως μία από τις αρχές του είναι να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. «Αισθάνομαι ότι σχεδόν κάθε μέρα δουλεύω για την πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω κάθε μέρα της ζωής μου» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Φυσικά δεν εξαρτώνται όλα από τον ίδιο, αφού μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ διορίζουν ουσιαστικά τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο χρόνος και τα έργα του θα τον κρίνουν.
 

Βαγγέλης Βιτζηλαίος