Την ελπίδα της ότι το Διεθνές Νομισματικό ταμείο θα ενισχυθεί κατά το ποσό των 400 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι «πραγματικά ελπίζω ότι αυτή την εβδομάδα θα φτάσουμε στο κρίσιμο ποσό των περισσότερων από 400 δισ. δολαρίων. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν».

Σημείωσε επίσης πως είναι έτοιμη να αφήσει ανοιχτό το θέμα για μερικές εβδομάδες, καθώς, όπως είπε, ορισμένες χώρες χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να εξασφαλίσουν έγκριση από τα κοινοβούλιά τους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε επίσης ότι η απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίων υπολογίζεται πλέον ότι είναι μικρότερη συγκριτικά με την εκτίμηση που είχε γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Κεφάλαια 60  δισ. δολ. στο ΔΝΤ από την Ιαπωνία

Το ποσό των 60 δισ. δολαρίων θα συνεισφέρει η Ιαπωνία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την καλύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μετά από συζητήσεις με άλλα σημαντικά κράτη-μέλη του Ταμείου, όπως η Κίνα, καθώς και με ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισε να χορηγήσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ.


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό βήμα εμπρός στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να ενισχυθεί η επάρκεια των πόρων που είναι διαθέσιμοι για να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται κρίσεις και να προωθηθεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα». Μάλιστα, κάλεσε και τα άλλα μέλη του ΔΝΤ «να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας».


Η απόφαση αυτή της Ιαπωνίας προστίθεται στο ποσό των περίπου 200 δισ. δολαρίων που έχουν δεσμευτεί ότι θα διαθέσουν σε πρόσθετους πόρους οι χώρες της ΕΕ και θα επιτρέψει να σημειωθεί «αποφασιστική πρόοδος στην εαρινή σύνοδο εντός της εβδομάδας», τόνισε η Λαγκάρντ.