Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες παρουσίασε τη Δευτέρα σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση μέρους της πετρελαϊκής εταιρίας YPF, που ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51.

«Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρίας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% να κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η Κριστίνα Φερνάντες δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο -το οποίο ελέγχει- να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την κατάσχεση του 51% της εταιρείας που κατέχει η Repsol, λέγοντας πως η ενέργεια είναι «ζωτικός πόρος».

«Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, με εξάντληση αποθεμάτων και πρακτικά μηδενικές επενδύσεις, τότε η χώρα δεν θα έχει βιώσιμο μέλλον, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι, αλλά λόγω της κακής επιχειρηματικής πολιτικής» δήλωσε.

Η Ισπανία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή την Αργεντινή ότι η κίνηση αυτή θα συνιστούσε παραβίαση της «αρχής της νομικής ασφάλειας», καλώντας σε διάλογο για την επίλυση της διαφοράς, η οποία προκλήθηκε από την ενδεχόμενη εθνικοποίηση της θυγατρικής στην Αργεντινή του πετρελαϊκού ομίλου Repsol YPF. Η κυβέρνηση της Αργεντινής ασκεί πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρίες να αυξήσουν την εθνική παραγωγή τους.

Η Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης.

Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις συναλλαγές του όσον αφορά τους τίτλους της YPF.
Η Ισπανία κατήγγειλε την «εχθρική» κίνηση της Αργεντινής και είπε ότι θα λάβει «προσήκοντα, σαφή και ισχυρά μέτρα».

Η απόφαση του Μπουένος Άιρες «καταστρέφει το κλίμα φιλίας μεταξύ της Ισπανίας και της Αργεντινής», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο, στο τέλος έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Αντιδράσεις και από Μεξικό

Σφοδρές αντιδράσεις για την κρατικοποίηση της YPF είχαμε και από τη μεριά του Μεξικό, με τον πρόεδρο της χώρας, Φελίπε Καλντερόν, να απειλεί με διακοπή μεξικανικών επενδύσεων στην Αργεντινή: 

"Πρόκειται για μια κίνηση που απειλεί την επενδυτική προοπτική του Μεξικό στην Αργεντινή", είπε σε υψηλούς τόνους ο Καλντερόν, καθώς το Μεξικό κατέχει το 10% των μετοχών της εταιρείας. 

Η ίδια η Repsol κάνει λόγο για καταστροφική κίνηση της Αργεντινής, που παραβιάζει την αρχή του ανταγωνισμού, ενώ διεμήνυσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του αργεντίνικου κράτους.

Απογοητευμένος δηλώνει ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα πως είναι "εξαιρετικά απογοητευμένος" από την απόφαση της Αργεντινής να απαλλοτριώσει το 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol.

Ο Μπαρόζο δήλωσε ακόμη πως περιμένει από την Αργεντινή να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των επιχειρήσεων.