Η ώρα της κρίσεως για την ανακοίνωση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έφτασε.
Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν πως το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι τελικοί όροι αυτής της τόσο σημαντικής διαδικασίας. Σημαντικής όχι μόνο για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών αλλά και για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικρατούν ανοδικές τάσεις από την αρχή της συνεδρίασης καθώς προεξοφλείται πως οι όροι δεν θα είναι καταστροφικοί για τους υφιστάμενους μετόχους και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών. Είναι σίγουρο πως η Τρόικα δεν θέλει να ακούει για κρατικοποίηση των τραπεζών και για αυτό θεωρείται βέβαιο πως τα κίνητρα προς τους μετόχους θα είναι ισχυρά.
Από την άλλη θεωρείται βέβαιο πως τα μέχρι τώρα κεκτημένα πλεονεκτήματα των τραπεζιτών θα «κουρευτούν» ανάλογα.

Οι ίδιες πήγες σημειώνουν πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επέβαλλε τους όρους συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων, ενώ η ελληνική πλευρά κυρίως μέσω του Λ. Παπαδήμου πέτυχε να μεγιστοποιήσει τις ευνοϊκές πρόνοιες υπέρ των μεγαλομετόχων.

Το σίγουρο είναι πως οι μεγαλομέτοχοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα τρέχοντα ποσοστά τους αλλά σε ορίζοντα διετίας- τριετίας θα έχουν να αποβλέπουν σε σημαντικές υπεραξίες.

Κλειδί για την κοινής αποδοχής συμφωνία των εμπλεκόμενων φέρεται να είναι η αποτίμηση των ζημιών που προήλθαν μετά τους ελέγχους της Blackrock και τις υποαξίες των νέων ομολόγων. Πρακτικά φέρεται να συμφωνείται οι ζημιές από το PSI να ανακεφαλαιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο από όσες προέκυψαν από τους ελέγχους της Blackrock και τα νέα ομόλογα.

Νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής ενισχύθηκε έως τα 2,04 ευρώ, της Alpha Bank έως τα 1,30 ευρώ της Eurobank έως τα 0,76 ευρώ, της Πειραιώς έως τα 0,33 ευρώ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τα 0,46 ευρώ.
Στα υψηλά της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης προσέγγισε τις 732 μονάδες.

Joffrey Postman