Εννέα ξένοι και Έλληνες συμμετείχαν στην πρώτη φάση της διαδικασίας για την αξιοποίηση του ΕλληνικούΤο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε νωρίτερα με ένα γενικόλογο Δελτίο Τύπου την απλή πρόθεση των ενδιαφερόμενων κάτι που δεν τους δεσμεύει για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού. 


Πίσω από τον θριαμβικό τόνο, που επιχειρεί να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ κρύβεται η ουσία της φάσης που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της 17ης Απρίλη. Αυτό γιατί πρόκειται για διαδικασία χωρίς κανένα δεσμευτικό όρο συμμετοχής, χωρίς καν την παραλαβή του σχετικού επενδυτικού φακέλου και χωρίς την παραμικρότερη υποχρέωση των ενδιαφερόμενων να συμμετέχουν μέχρι τέλους.
 

Επί της ουσίας πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία όπου ενδιαφερόμενοι δεν καλούνταν να καταβάλλουν τίμημα όπως συνηθίζεται σε ανάλογους διαγωνισμούς. Δεν υποχρεούνται δε να καταβάλλουν κανενός είδους "πρόστιμο" στην περίπτωση που δεν θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση του εγχειρήματος.
 

Είναι γνωστό πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να φανεί πως ο σχετικός διαγωνισμός προσελκύει κυρίως το διεθνές ενδιαφέρον δεν είχε επιβάλει κάνεναν όρο στους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα όταν προ ημερών ορισμένοι ξένοι είχαν ρωτήσει τους αρμόδιους του ΤΑΙΠΕΔ για το τι ακριβώς πρόκειται να αξιοποιήσει τους δινόταν η απάντηση πως περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σε εύθετο χρόνο.


Κατά συνέπεια πρόκειται για απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος χωρίς κανέναν απολύτως δεσμευτικό όρο και προαπαιτούμενο και με τους εν δυνάμει επενδυτές να μη γνωρίζουν σε τι ακριβώς καλούνται να επενδύσουν. Επί της ουσίας οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν ούτε την ακριβή έκταση που θα βγει προς αξιοποίηση, ούτε πόσες δικαστικές εκκρεμότητες καθιστούν ανέφικτη την άμεση εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων ή και εγκαταστάσεων.
 

Υποθέτουμε πως πολλοί δε μάλλον δεν είναι καν ενήμεροι για τη σφοδρή αντίθεση δημάρχων, φορέων, επιτροπών κατοίκων, όμορων δήμων που μέχρι τώρα "μπλοκάρουν" οποιοδήποτε σχέδιο αξοιοποίησης του επίμαχου φιλέτου. Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος (ο οποίος αμφισβητείται σταθερά από τον Χορστ Ράιχενμπαχ) επιχειρούν απλώς να κερδίσουν χρόνο και να δείξουν πως παράγουν έργο.


Γιατί σχεδόν ένα χρόνο μετά το φιάσκο με τους… άφαντους επενδυτές από το Κατάρ και τις γνωστές παλινωδίες Χάρη Παμπούκη - Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού παραμένει κενό αποτελέσματος.
 

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα υλοποιηθεί κατά πάσα βεβαιότητα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαϊου.

Joeffry Postman