Νέα απάτη, αυτή τη φορά εις βάρος του ΟΓΑ εντόπισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αγρότες δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, αντί να εκμεταλλεύονται την κοινωνική παροχή του ασφαλιστικού ταμείου, πωλούσαν τα δελτία τους σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία του προγράμματος έναντι τιμήματος. Στη συνέχεια, οι ξενοδόχοι εμφανίζονταν στον ΟΓΑ για να συλλέξουν το ποσό της επιδότησης.

Η απάτη εντοπίστηκε καθώς ύστερα από έρευνα αποδείχτηκε ότι τα ξενοδοχεία που υποτίθεται ότι παρείχαν υπηρεσίες στους αγρότες έναντι της επιδότησης, στην πραγματικότητα δεν είχαν καν ανοίξει.

«Από πανελλαδικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης του Ο.Γ.Α, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού, διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης του Οργανισμού. Σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων ενώ είχαν αποστείλει στον Οργανισμό τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΓΑ για την πληρωμή τους αποδείχτηκε ότι:

Α. είτε δεν λειτουργούσαν και ήταν κλειστά
Β. είτε οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δεν είχαν μεταβεί ποτέ σε αυτά» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από ο λίγο η διοίκηση του ταμείου.

Από την ανακοίνωση προκύπτουν και άλλα εντυπωσιακά ευρήματα:

1. Υπήρξαν περιπτώσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού που είχαν πουλήσει τα δελτία τους σε τουριστικά γραφεία είτε τα αντάλλαξαν με εκδρομή στο εξωτερικό.
2. Διαπιστώθηκαν περιπτώσεις να πωλούνται δελτία κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ στο διαδίκτυο έναντι χρηματικού ποσού

«Ο ΟΓΑ έχει αναστείλει τις πληρωμές των ελεγμένων παραβατικών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μέχρι το πέρας των ελέγχων, ενώ θα ελεγχθούν και οι τρεις συνιστώσες της παράνομης δραστηριότητας ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων».


Aρίστος Οικονομίδης