Με το αριστερό μπήκε το 2012 για τον όμιλο Μαρινόπουλος. Εκτός από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στο μέτωπο του λιανεμπορίου τροφίμων, σοβαρές πιέσεις δέχονται και τα άλλα «διεθνή» μαγαζιά του. Η σοβαρότητα της κατάστασης την οποία αντιμετωπίζει το εγχώριο λιανεμπόριο αποτυπώνονται με τα πιο μελανά χρώματα στα επίσημα αποτελέσματα διεθνών ομίλων που έχουν παρουσία στην εγχώρια αγορά. Μεταξύ των οποίων και ομίλων όπως η Carrefour και η Marks and Spencer με τους οποίους ο ελληνικός όμιλος Μαρινόπουλος έχει στρατηγικές συνεργασίες.

Μετά λοιπόν τον όμιλο Carrefour που ανακοίνωσε υποχώρηση των πωλήσεών του στη χώρα 16,4% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σειρά είχε χθες το group Marks and Spencer. Αν και ο βρετανικός όμιλος δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για το ποια είναι η κατάσταση στη χώρα το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, εν τούτοις η αναφορά του ότι η Διεθνής απόδοση των πωλήσεων επηρεάστηκε από τη συνεχιζόμενη μακροοικονομική αδυναμία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Ελλάδα, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Αντιθέτως δείχνει ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία αποτελούν αυτή τη στιγμή τα δύο μεγάλα αγκάθια για τον Βρετανικό όμιλο. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2008 ο όμιλος Marks & Spencer plc. απέκτησε το 50% της Marks & Spencer Marinopoulos BV, η οποία εκμεταλλεύεται καταστήματα Marks & Spencer στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων των Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελβετίας. Η κοινοπραξία έχει επίσης άδεια λειτουργίας και για τις χώρες Αυστρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, FYROM, Αλβανία και Μαυροβούνιο.   


Γιώργος Παλαιολόγος