Προς νέα αναβολή οδηγείται σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η ανακοίνωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης των ομίλων για το 2011 όπου και αναμένεται να καταγραφούν ζημιές ιστορικών διαστάσεων.  
Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τρόικα, της Κυβέρνησης, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, στην οποία οι τραπεζίτες εξέφραζαν την πεποίθηση ότι θα γινόταν η οριστικοποίηση των όρων σε ότι αφορά τα κίνητρα που θα δοθούν προς τους παλαιούς μετόχους ώστε να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανεξάρτητα από τη συνάντηση, όμως, μέχρι αργά χθες δεν έγινε γνωστό το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο δεν υπήρχε αντίληψη συμφωνίας γύρω από τους όρους. Κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση των όποιων ανακοινώσεων, ίσως και σε αναβολή του υπουργικού συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί γι΄ αυτές.   

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό την ερχόμενη Παρασκευή 20 Απριλίου το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2011. Σερ αυτά θα καταγραφούν ιστορικών διαστάσεων ζημίες που αναμένεται να φτάσουν τα 35 με 40 δις ευρώ. Για τον λόγο αυτό,  έως τις 20 Απριλίου –και πιθανότατα σήμερα ή αύριο Πέμπτη- αναμενόταν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει όλο το πλέγμα του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ο σχεδιασμός όμως αυτός δείχνει να καθυστερεί… 


Έτσι, από την μια πλευρά οι τράπεζες θα βρεθούν με μηδενικά με αρνητικά ίδια κεφάλαια και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (πολύ χαμηλότερα από τα όρια που προσδιορίζει η ΤτΕ), ενώ από την άλλη το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει παρουσιάσει το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να περάσει ένα σαφές μήνυμα στην αγορά ότι υπάρχει πρόταση είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες τη αγοράς. 


Τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν τη μετάθεση των ανακοινώσεων ακόμη και για μετά τις εκλογές, αν και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι θα πρέπει έως τις 20 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε κάποια ανακοίνωση για την εκταμίευση των 25 δις ευρώ που θα διαθέσει σε μορφή ομολόγων η Τρόικα. Μέχρι τώρα, όμως, τα μόνα επίσημα γνωστά στοιχεία είναι ότι το ΤΧΣ θα μπορεί να παράσχει βεβαίωση στις τράπεζες και να δεσμεύεται ότι θα καλύψει τις αυξήσεις κεφαλαίου.


Joffrey Postman