Η χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές πριν από το 2013, αναφέρει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται το άρθρο,  ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης τονίζει ότι είναι αισιόδοξος πως η Λισαβόνα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά καλεί να πρυτανεύσει ο ρεαλισμός κι επισημαίνει ότι παράγοντες οι οποίοι είναι πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου της κυβέρνησής του ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

«Είναι σημαντικό να λεχθεί κάτι που θα ακουστεί αμφιλεγόμενο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου--σε μια εποχή αβεβαιότητας δεν υπάρχουν εγγυήσεις», αναφέρει.

Ο Πάσος Κοέλιο χαρακτηρίζει την δέσμευση της Πορτογαλίας να εφαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της δανειακής σύμβασης που συνήψε με την Τρόικα ακλόνητη, ενώ απορρίπτει τις εικασίες περί δεύτερου δανειακού πακέτου ή αναδιάρθρωσης του πορτογαλικού χρέους εάν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του εφαρμοστεί ομαλά.

«Έχω αυτοπεποίθηση για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθήσαμε και την δυνατότητά μας να επιστρέψουμε στις αγορές έγκαιρα εάν το εφαρμόσουμε», αναφέρει. Ωστόσο, παραδέχεται, ότι η Λισαβόνα ενδέχεται να ζητήσει περαιτέρω υποστήριξη εάν παράγοντες πέραν του ελέγχου της κυβέρνησής του επηρεάσουν την κατάσταση.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ότι μπορεί να χρειαστεί να βασιστούμε στην δέσμευση των διεθνών μας εταίρων να μας παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη εάν περιστάσεις πέραν του ελέγχου μας παρακωλύσουν την επάνοδό μας στην χρηματοδότηση από τις αγορές», αναφέρει.

«Δεν υφίστανται εγγυήσεις και δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε σε ότι αφορά συμβάντα πέραν του ελέγχου της χώρας μας. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε μόνον εάν επιτύχουμε τον ευρύτερο στόχο της θεμελιώδους μεταρρύθμισης, η οποία θα αποκαταστήσει την ευημερία της Πορτογαλίας» καταλήγει.