Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος προχώρησε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Συγκεκριμένα, η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη ανέρχονταν στο 4,5% του ΑΕΠ ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,5%, ενώ το ύψος του πληθωρισμού θα φθάσει στο 2,8%.  Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ για το 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 2,5%.

Επίσης, η κυβέρνηση ενέκρινε μείωση του προϋπολογισμού για το 2012 κατά 120 εκατ. ευρώ (περίπου 5% επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού), μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Η μείωση αυτή του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ έρχεται κατόπιν της υστέρησης των δημοσίων εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 9%, σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,4% τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι γνωστοποίησε χθες ότι η κυβέρνηση θα λάβει δάνειο 250 εκατ.ευρώ από την Deutche Bank. Το δάνειο έχει πενταετή χρονική διάρκεια και το επιτόκιο του ανέρχεται στο 6,83%.Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού για το 2012 και για την αποπληρωμή ομολόγων του δημοσίου της ΠΓΔΜ που λήγουν τον Ιανουάριο του 2013.

Σχετικό θέμα: ΠΓΔΜ: Μειώνει τον προϋπολογισμό κατά 120 εκατ. ευρώ