Τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπερεθνικής Αρχής, με αποκλειστική αρμοδιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι αντιμέτωπες με πρόβλημα ρευστότητας, πρότεινε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε έγγραφό της που διανεμήθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ η κα Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ της σύστασης μιας πανευρωπαϊκής Αρχής, που θα έχει την ευχέρεια να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο επικεφαλής των οικονομικών αναλυτών του ΔΝΤ, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην εισαγωγή του στην έκθεση του ΔΝΤ "Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας", αναφέρει ότι «δεν φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη μια κρατική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σε κάποιο ποσοστό, όμως θα έπρεπε να είναι στην ημερήσια διάταξη»,.

Το ΔΝΤ στην ανωτέρω έκθεση έχει εισηγηθεί μείωση των τραπεζικών ισολογισμών στη 17μελή ευρωζώνη συνολικώς κατά περίπου 2,5 τρισ.αμερικανικά δολάρια για φέτος, αλλά και του χρόνου.

Ο οικονομολόγος Μπλανσάρ σχολιάζει, πάντως, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει, σταδιακά, όλη την ευρωζώνη, "σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας".