«Η Ισπανία πρέπει να επιτύχει μια αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους τα προβλήματα χρέους και όχι να κοιτά προς την ΕΚΤ για βοήθεια ζητώντας να αγοράσει τα ομόλογά της» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann.

Όπως αναφέρει κανένα μέλος της ΕΚΤ δεν θέλει να χρησιμοποιείται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για να στοχεύει σε συγκεκριμένα επιτόκια επί των κρατικών ομολόγων.

«Και το μέλος της ΕΚΤ, ο Benoit Coeure, απλώς δήλωνε ένα γεγονός την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τόνισε πως το πρόγραμμα υφίσταται ακόμη», πρόσθεσε ο Weidmann, υπογραμμίζοντας ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για ένα τρίτο LTRO.

Παράλληλα εμφανίστηκε ανεπηρέαστος από την τρέχουσα κρίση στην Ισπανία, τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να κηρύττουμε το τέλος του κόσμου εάν τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού μιας χώρας, περάσουν για λίγο το 6%».

Πρόσθεσε ότι «δε νομίζω να βρείτε κανένα συνάδελφο στο συμβούλιο της ΕΚΤ που να έχει την άποψη πως το σύστημα της ευρωζώνης είναι εδώ για να διασφαλίσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτοκίων για μια συγκεκριμένη χώρα».

Μάλιστα όπως είπε, μερικοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα υψηλά κόστη δανεισμού της Ισπανίας θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε βοήθεια, ωστόσο προτείνει στις χώρες να μην αναζητούν τη χείρα βοηθείας της ΕΚΤ αλλά να απευθύνονται στην κεντρική τράπεζα τους.

«Δεν είναι δουλειά μας να παρέχουμε οικονομική βοήθεια προκειμένου να επεκταθεί η χρονική διάρκεια των αναγκαίων προσαρμογών. Για αυτό ακριβώς είναι το ταμείο διάσωσης» κατέληξε.