Μετά την Ευρώπη, είναι σειρά του ΔΝΤ να αυξήσει το ύψος της συνεισφοράς του για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης χρέους, τόνισε ο Β. Σόιμπλε ενόψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου στη Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει αύριο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα εγκρίνει την αύξηση της συμβολής του στα συνολικά κεφάλαια που προορίζονται για τις ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους των κρατών. Μιλώντας χθες στο Reuters, εκτίμησε ότι η πρόσθετη συνεισφορά του Ταμείου θα ανέλθει στα 400 δισ. δολάρια.

 

«Ταξιδεύω εκεί με το μήνυμα ότι η Ευρώπη έπραξαν ό, τι είχε συμφωνηθεί (…) Δεν δίνουμε λανθασμένα ερεθίσματα, δε βρίσκουμε καλλωπιστικές λύσεις, αλλά ασχολούμαστε πραγματικά με την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ασχέτως αν αυτές λέγονται Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία ή ακόμη και Γερμανία, σε μία πειστική και διαρκή βάση» υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε.

 

Σίγουρος για την αύξηση της συμβολής του ΔΝΤ

 
Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα αποφασιστεί στη Ουάσιγκτον η αύξηση της οικονομικής συμβολής του ΔΝΤ στους μηχανισμούς διάσωσης. Αναφερόμενος σε κάποιες φωνές που αντιδρούν στη λήψη μίας τέτοιας απόφασης, είπε ότι ενδεχόμενη αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, θα ήταν ενάντια στα συμφωνηθέντα.


«Βασιζόμενος σε όσα διάβασα, το ΔΝΤ υπολογίζει αύξηση της τάξεως των 400 δισ. δολαρίων, τα μισά από τα οποία περίπου οφείλει να καλύψει η Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός. Σε ερώτημα για τις επιπτώσεις του ενδεχομένου να μη ληφθεί η σχετική απόφαση ήταν κατηγορηματικός: «Θεωρώ αυτονόητο ότι και οι υπόλοιποι θα τηρήσουν όσα συμφωνήσαμε».

 

Η Ισπανία διαφέρει από τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια

 

Ο Β. Σόιμπλε έκρινε φυσιολογική τη συνεχιζόμενη ανησυχία των χρηματαγορών σημειώνοντας ότι «βεβαίως βρίσκουν οι χρηματαγορές διαρκώς αφορμές για να αντιδρούν με νευρικότητα. Η ανησυχία θα διατηρηθεί για πολύ καιρό ακόμη. Η εμπιστοσύνη δεν ανακτάται μέσα σε μία νύχτα. Είμαστε όμως στο σωστό δρόμο».

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαίνεσε τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. Συγκεκριμένα για τη χώρα της Ιβηρικής και τη διάδοση της άποψης ότι είναι η επόμενη υποψήφια για ένταξη στους μηχανισμούς στήριξης, ήταν ξεκάθαρος:

 

«Όχι. Τα βασικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ισπανίας δε συγκρίνονται με αυτά των χωρών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης. Η Ισπανία πρέπει να επιδιώξει να κερδίσει εμπιστοσύνη, ώστε να μπορέσει να δώσει συνέχεια στις θετικές εξελίξεις» κατέληξε ο Β. Σόιμπλε.

 

Με πληροφορίες από dw.de