«Ύστερα από μια καλή αρχή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να παρέχει το νομισματικό κίνητρο που χρειάζεται η Ευρωζώνη, τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του στη βελγική εφημερίδα «L' Echo».

«Οι αντιπρόσωποι της ΕΚΤ ανησυχούν πλέον ανοιχτά για την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου», προσθέτει. 


«Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωζώνη διαθέτει μία στρατηγική λιτότητας, αλλά δεν έχει καμιά στρατηγική ανάπτυξης», υπογραμμίζει. 


Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Ρουμπινί αναφέρει: «Η στάση πληρωμών αποφεύχθηκε στην Ελλάδα και η χώρα εφάρμοσε μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση - αν και υποχρεωτική - του δημόσιου χρέους της. Ένα καινούργιο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο και νέες κυβερνήσεις -στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία- στήριξαν την ελπίδα ότι θα αναλάβουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

 

Και συνεχίζει, «Οι εκλογές στην Ελλάδα - όπου η ύφεση χειροτερεύει - ενδέχεται να δώσουν 40% με 50% των ψήφων σε κόμματα που τάσσονται υπέρ της στάσης πληρωμών και της εξόδου από την ευρωζώνη».