Ρουμπινί: Η Ευρωζώνη δεν έχει στρατηγική ανάπτυξης

Ρουμπινί: Η Ευρωζώνη δεν έχει στρατηγική ανάπτυξης

«Ύστερα από μια καλή αρχή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να παρέχει το νομισματικό κίνητρο που χρειάζεται η Ευρωζώνη, τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του στη βελγική εφημερίδα «L' Echo».

«Οι αντιπρόσωποι της ΕΚΤ ανησυχούν πλέον ανοιχτά για την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου», προσθέτει. 


«Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωζώνη διαθέτει μία στρατηγική λιτότητας, αλλά δεν έχει καμιά στρατηγική ανάπτυξης», υπογραμμίζει. 


Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Ρουμπινί αναφέρει: «Η στάση πληρωμών αποφεύχθηκε στην Ελλάδα και η χώρα εφάρμοσε μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση - αν και υποχρεωτική - του δημόσιου χρέους της. Ένα καινούργιο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο και νέες κυβερνήσεις -στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία- στήριξαν την ελπίδα ότι θα αναλάβουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

 

Και συνεχίζει, «Οι εκλογές στην Ελλάδα - όπου η ύφεση χειροτερεύει - ενδέχεται να δώσουν 40% με 50% των ψήφων σε κόμματα που τάσσονται υπέρ της στάσης πληρωμών και της εξόδου από την ευρωζώνη». 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο