Να συμμετάσχουν τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης", οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφούρτη, ενώ θεωρείται βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν συμφωνήσει σε αυτό το ενδεχόμενο θα απιτήσει τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίνασης για την Κυπριακή οικονομία.

Το σχέδιο που παρουσίασαν στον Μάριο Ντράγκι περιλαμβάνει το διαχωρισμό των τραπεζών - της Λαϊκής και της Κύπρου - σε ελληνικές και κυπριακές, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της αποδοχής των κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγύηση για παραχώρηση χρηματοδότησης προς τις κυπριακές τράπεζες, στην περίπτωση που και ο τρίτος οίκος αξιολόγησης τα υποβαθμίσει στην μη επενδυτική βαθμίδα (σκουπίδι - junk bond).

Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ. Χαλαρώσεις που έγιναν και στο παρελθόν για άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές.