Έμαθε τους Αμερικανούς, τους Σαουδάραβες και την Fritolay της Pepsico να τρώνε κρουασάν. Σήμερα επιχειρεί όμως κάτι πολύ πιο δύσκολο. Να μάθει τους Έλληνες να καλλιεργούν τη γη και τη ...θάλασσά τους και να επιλέγουν ελληνικά προϊόντα.

Ο λόγος για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, τον Mr Chipita, ο οποίος μαζί με τους Βορειοελλαδίτες Αχιλλέα Φώλια (αδελφό του πολιτευτή της Ν.Δ. Χρήστο Φώλια), Σπύρο Νένδο, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μακρή δημιούργησαν στη Δράμα μια πρότυπη μονάδα παραγωγής τομάτας.


Πρόκειται για την Wanderplant  ένα συγκρότημα υδροπονικής καλλιέργειας που αξιοποιεί την ολλανδική τεχνογνωσία για την καλλιέργεια κηπευτικών. Η αρχική επένδυση ξεπέρασε τα 24 εκατ. ευρώ, το συγκρότημα καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου σε έκταση συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην περιοχή που πλήττεται από την ανεργία ξεπέρασαν τις 100.


Ο στόχος της εταιρείας, η οποία διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο, η παραγωγή τομάτας της να φθάσει ετησίως τους 8.000 προκειμένου οι Έλληνες να μειώσουν τις εισαγωγές. Και όχι μόνο αυτό. Βασικός στόχος παραμένουν οι εξαγωγές κάτι που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Οι διεθνείς αγορές, που για κάποιους Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και για την ίδια τη χώρα είναι μακρινό και άπιαστο όνειρο, για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο είναι ο φυσικός του χώρος. Κάτι που αποδεικνύει περίτρανα η Chipita. Εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Αμερική και Νιγηρία, μονάδες μέσω joint ventures σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία και Μεξικό και νέα σχέδια για επέκταση στην γειτονική Τουρκία!


Εκτός όμως από την τομάτα, βασικό συστατικό της ελληνικής σαλάτας, ο Mr Chipita ακούγεται ότι ενδιαφέρεται και για τα προϊόντα της υδατοκαλλιέργειας και συγκεκριμένα για την εκτροφή γαρίδας στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς.

Παράλληλα φροντίζει το «καλάθι» του να το εμπλουτίζει και με άλλα προϊόντα, όπως τα αλλαντικά ενώ όσοι των γνωρίζουν αναφέρουν ότι ο 54χρονος επιχειρηματίας δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Κάτι που αποδεικνύεται και από την επιχειρηματική του καριέρα η οποία από το 1976 οπότε και ξεκίνησε με την οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, τη Recor A.E. έχει περάσει από πολλές και διαφορετικές φάσεις.

Το 1981 αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της Aligel, εισαγωγικής εταιρείας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στην Ιnteria, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού και παράλληλα εξαγοράζει το 50% των μετοχών της Chipita και το 1989 το υπόλοιπο 50%. Το 1990 αρχίζει η παραγωγή κρουασάν και ξεκινά το διεθνές ταξίδι της ανά τον κόσμο. Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, δημιουργώντας τη Vivartia, και από την 1η Σεπτεμβρίου του 2006 έως τις 15 Απριλίου του 2010 αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της vivaria, για να φθάσει το καλοκαίρι του 2010 όπου ο Mr Chipita μαζί με τον όμιλο Olayan, και άλλους Ελληνες επιχειρηματίες εξαγοράζει εκ νέου την Chipita.
 
Γιώργος Παλαιολόγος