Το τολμηρό πρόγραμμα της Ευρώπης για την εκτόνωση της οικονομικής κρίσης, το οποίο προσφέρει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα χάνει τη δυναμική του, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε στις τράπεζες περίπου 1 τρισ. ευρώ μέσω δανείων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα επιτόκια των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα τα επιτόκια ενισχύονται και πάλι.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από μήνες κατά τους οποίους τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για αγορά του Δημόσιου χρέους, έχουν απομείνει ελάχιστα χρήματα στις τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας, εξηγούν οι αναλυτές και άλλοι ειδικοί.


Το γεγονός αυτό, δημιουργεί νέες ανησυχίες στο επενδυτικό κοινό ότι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητήσει οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.


«Τελικά η ρευστότητα που δόθηκε από την ΕΚΤ, θα αναπτυχθεί πλήρως και σε εκείνο το σημείο οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες θα πρέπει είτε να σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, αφαιρώντας το μεγαλύτερο αγοραστή από την αγορά, είτε να πουλήσουν ομόλογα» για να αντλήσουν κεφάλαια για τις δικές τους ανάγκες, δήλωσε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Alan Broughton.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος βασικός σκοπός του σχεδίου διάσωσης της ΕΚΤ ήταν να κρατηθούν οι ίδιες οι τράπεζες επαρκώς χρηματοδοτημένες. Έχουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δικού τους χρέους, που λήγει φέτος.


Από αυτήν την άποψη, τα δάνεια έχουν επιτύχει: Έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο ότι μια ευρωπαϊκή τράπεζα θα ξεμείνει ξαφνικά από χρήματα και θα γίνει ένα άλμπατρος γύρω από το λαιμό μιας αδύναμης χώρας.


Ωστόσο, όπως τονίζεται,  η επιχείρηση μακροχρόνιου δανεισμού στις τράπεζες της ΕΚΤ, τα LTRO, είχαν έναν απώτερο στόχο. Να δοθούν περισσότερα χρήματα στην ευρύτερη οικονομία και κυρίως να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνήσεις με προβλήματα δανεισμού.


Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi αποκάλεσε τα LTRO μια «αναμφισβήτητη επιτυχία». Οι τράπεζες, είπε, διευκολύνονται στην χρηματοδότησή τους και οι διεθνείς επενδυτές μπαίνουν σιγά σιγά μέσα στο παιχνίδι.


«Σίγουρα, βλέπουμε πολλά σημάδια επιστροφής της εμπιστοσύνης στο ευρώ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα δάνεια πρόσφεραν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια ανάσα ώστε να βάλουν τα δημόσια οικονομικά τους σε τάξη.


Οι ευρωπαϊκές αγορές και οι αγορές ομολόγων παρουσίασαν, στο πρώτο τρίμηνο, σημάδια επιθυμίας για πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν ενισχυθεί κατά 15% από την αρχή του έτους.


Οι αποδόσεις των ομολόγων στις προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν, κάτι που δείχνει υποχώρηση του φόβου των επενδυτών με τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας να υποχωρούν από περίπου 7% τον περασμένο Νοέμβριο σε επίπεδο χαμηλότερο του 5% στις αρχές Μαρτίου.
Κάποιες βδομάδες αργότερα, αυτή η εμπιστοσύνη υποχώρησε.


Παρά τις ενέσεις ρευστότητας σε όλη την Ευρώπη, στα θεμέλια της κρίσης χρέους ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς Ισπανία και Ιταλία πρέπει να χρηματοδοτούνται για να καλύψουν τα ελλείμματά τους.