Η παράταση, μάλλον για μετά τις εκλογές, της ανακοίνωσης των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έρχεται να προστεθεί στο …βουνό των εκκρεμοτήτων που από την 7η Μαΐου θα πέσουν σαν ομοβροντία στην κοινωνία και την οικονομία.
Πέραν των όσων περιμένουν τους φορολογούμενους, τους μισθωτούς και τους επαγγελματίες από την επόμενη κιόλας των εκλογών (περικοπές μισθών-συντάξεων, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, μειώσεις προσωπικού) στην αγορά προεξοφλείται γύρος διψήφιων ανατιμήσεων σε προιόντα και υπηρεσίες.
Στον κλάδο του λιανεμπορίου, είναι κοινό μυστικό, πως τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες ανατιμήσεις είτε μένουν ανυπόγραφες στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού είτε κρατούνται στο «ψυγείο»  των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ.

Η επιδίωξη προφανής: να μην ενταθεί το κύμα αγανάκτησης των καταναλωτών, να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα στις τάξεις των ψηφοφόρων. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για επερχόμενο κύμα ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής καθώς γίνεται λόγος για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 15%. Μάλιστα υποστηρίζουν, πως σε αλλεπάλληλες συναντήσεις επιχειρηματιών από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου ξεκαθαρίζεται (προς τους κυβερνώντες) πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τις αλυσίδες να απορροφούν τις συνεχείς επιβαρύνσεις κυρίως από την αύξηση του ΦΠΑ και πως από την 7/5/2012 θα αρχίσουν να μετακυλύουν το κόστος στον καταναλωτή. Στο αρμόδιο υπουργείο είναι απόλυτα ενήμεροι, εδώ και καιρό, ενώ λέγεται πως αρκετές εισηγήσεις για ανατίμηση προϊόντων έχουν ήδη υπογραφεί αλλά μένουν στο …συρτάρι του υφυπουργού, μέχρι νεοτέρας.

Οι επιχειρηματίες από τη σειρά τους προσπαθούν με κάθε μέσο να βρουν τρόπους βελτίωσης της κερδοφορίας τους, καθώς οι άμεσες εισαγωγές έχουν επιβαρυνθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, οι θυγατρικές των ξένων πολυεθνικών συνεχίζουν ανενόχλητες να χρεώνουν «όσο θέλουν» στην ελληνική αγορά, ενώ και το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί περίπου 20% από την αρχή του έτους. Όλα ξεκινούν από το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μία χώρα στο …κόκκινο για τους ξένους, κάτι που καθιστά το κόστος χρηματοδότησης ακριβότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (έως 5% περισσότερο απ΄ ότι για την Πορτογαλία).

Επιπρόσθετα οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών τους με μετρητά (με την υπογραφή της συμφωνίας παραγγελίας), ενώ επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος μεταφοράς λόγω των υψηλών τιμών καυσίμων. Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και για την εγχώρια παραγωγή, που σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δράση των μεσαζόντων, το υψηλότατο κόστος δανεισμού, την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε ασφυξία.

Εκρηκτικό μείγμα, που δημιουργεί το …ελληνικό παράδοξο μίας πρωτοφανούς ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, δραματικής ανεργίας και  συνεχούς μείωσης της αγοραστικής δύναμης. Κατάσταση, που θα φτάσει στο απροχώρητο εάν από την επόμενη των εκλογών ο καταναλωτής θα έχει- εκτός όλων των άλλων- να αντιμετωπίσει και το …κύμα διψήφιων ανατιμήσεων σε αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες.

Joffrey Postman