Κλιμακώνει την ένταση με την Ισπανία η κυβέρνηση της Αργεντινής, μετά και την ανακοίνωση της ότι θα κρατικοποιήσει και τον τομέα φυσικού αερίου της YPF.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής Ανιμπαλ Φερντάντεζ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε πως όχι μόνο το κράτος της Αργεντινής θα εξαγοράσει την YPF αλλά προτίθεται να κρατικοποιήσει την εταιρεία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Ισπανικής Repsol.

Πρόκειται για την Gas Natural Ban, η οποία διαθέτει 1,4 εκατ. πελάτες στο Μπουένος Άιρες μόνο. Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, και σύμφωνα με τους αναλυτές θα προσδώσει πλήρη ισχύ στην αργεντίνικη κυβέρνηση στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας.

Ήδη η Ισπανία έχει ζητήσει 10 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για την κρατικοποίηση της YPF, ενώ η σημερινή ανακοίνωση προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση της Ιβηρικής χώρας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία εξαπέλυσε μήδρους εναντίον της Αργεντινής, προειδοποιώντας για "συνέπειες" που θα υποστεί το κράτος της Λατινικής Αμερικής τις επόμενες ημέρες.

"Θα υπάρξουν συνέπειες τόσο σε διπλωματικό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο για την Αργεντινή", είπε σε αυστηρό τόνο.

Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση έχει κανονίσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στην Αργεντινή.