Δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι παράμετροι και οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Διοικητής της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου.

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές και μια ημέρα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2011 για τις τράπεζες, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί με ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα αποφασίσει πόσα και ποια κεφάλαια θα δοθούν και σε ποιες τράπεζες, αναλόγως της κεφαλαιακής επάρκειας της κάθε τράπεζας.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν συνολικά με 50 δισ. ευρώ, ενώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχoυν τα 25 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του μηνός οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια για την ενίσχυση τους, με τη συνδρομή των υφιστάμενων μετόχων προκειμένουν να αποφευχθεί κρατικοποίηση τους.

Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το 2013 οι τράπεζες θα πρέπει να υποβληθούν σε stress tests, όπου ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας πρέπει να φτάνει το 10%.


Σχετικά θέματα:

Συνάντηση Παπαδήμου- Προβόπουλου