Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε σημερινή συνέντευξη ζήτησε ξανά από την Ελλάδα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως τους τελευταίους  μήνες παρατηρείται πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. 


Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως από τη Σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2011 έχουν συμβεί πολλά στην Ελλάδα, καθώς άλλαξε ο πρωθυπουργός, πολλά κόμματα διαφοροποίησαν τη στάση τους έναντι του προγράμματος και υπήρξε ένα νέο πρόγραμμα. 


«Κάποια πρόοδος έχει συντελεσθεί, αλλά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, απευθύνοντας εκ νέου το μήνυμα «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή» για τις μεταρρυθμίσεις.


Η ίδια αναγνώρισε το βάρος που επωμίζεται ο ελληνικός λαός, συμμετέχοντας σε αυτή την προσπάθεια, αλλά υπογράμμισε πως ότι βάρος θα πρέπει να επωμιστούν και όσοι ακόμη δεν έχουν επηρεασθεί. Επιπλέον, πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξουν εντατικότερες προσπάθειες στο σκέλος της συλλογής των εσόδων και της συλλογής των φόρων.


«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν πολλά του τελευταίους έξι μήνες», είπε χαρακτηριστικά.


Αναφερόμενη στην Ευρωζώνη, είπε ότι είναι
το επίκεντρο των πιθανών κινδύνων και πως πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και να συνεχιστεί η συνεργασία για «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».


Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως ο ESM και ο EFSF μπορούν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτοντας πάντως πως αυτό θα πρέπει να γίνεται απευθείας και χωρίς τη μεσολάβηση κρατών.


Εστίασε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερη εποπτεία και αμοιβαία επίβλεψη της διεθνούς οικονομίας.
 

Η κ. Λαγκάρντ, τέλος, ζήτησε την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, καθώς μέσω αυτού θα ενισχυθεί και το Ταμείο Μείωσης της Φτώχειας και Ανάπτυξης της Εμπιστοσύνης.Με πληροφορίες από in.gr