Το ποσό των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να προσφέρει η Ρωσία για να ενισχυθεί η «δύναμη πυρός» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων και ειδικά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ομάδα των Είκοσι (G20) είναι έτοιμη στη συνάντησή της σήμερα να δεσμεύσει κεφάλαια ικανά να καλύψουν το αίτημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να συγκεντρωθούν 400 δισ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ΕΕ. Η ίδια η Ρωσία αναμένεται να προσφέρει 10 δισ. δολάρια.


"Πιστέψτε με, η G20 θα ανακοινώσει το τελικό ποσό. Θα είναι ένα ποσό το οποίο θα ικανοποιεί την διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο Σεργκέι Στόρτσακ, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.


Η υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας θεωρείται απαραίτητη για να επιτευχθεί ο διπλασιασμός των διαθεσίμων κεφαλαίων του ΔΝΤ που επιδίωκε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός. Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν ήδη δεσμευτεί να παράσχουν 320 δισ. δολάρια. Ένας διπλωμάτης εκτίμησε ότι συνολικά οι αναπτυσσόμενες χώρες θα προσφέρουν τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια.


Ωστόσο η Βραζιλία επιμένει να θέτει ως όρο για να διαθέσει τα κεφάλαια την αναγνώριση της αύξησης του παγκόσμιου ειδικού οικονομικού βάρους των αναπτυσσόμενων χωρών γραπτώς, στην τελική ανακοίνωση της G20. Παράλληλα, οι αναπτυσσόμενες χώρες (BRICKS) εκφράζουν ανυπομονησία λόγω των καθυστερήσεων --ειδικά από μέρους των ΗΠΑ-- στην εφαρμογή μιας συμφωνίας για την μείωση της ισχύος της Ευρώπης στο ΔΝΤ και της ισχυροποίησης των ψήφων της Κίνας, που αναμένεται να


Στο μεταξύ ο Καναδάς πιέζει να μειωθεί η κυριαρχία της ΕΕ στο 24μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Ζητεί να γίνουν δύο ψηφοφορίες όταν το Ταμείο αποφασίσει για το πώς θα χρησιμοποιήσει τους νέους πόρους του δηλαδή μια από τις χώρες της ευρωζώνης και μια από τις υπόλοιπες.


Την ίδια ώρα απομένει να οριστικοποιηθεί η συνεισφορά της Κίνας, που αναμένεται να είναι 60 δισ. δολάρια, ισόποση με αυτή της Ιαπωνίας, αν και το Πεκίνο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει το ύψος του ποσού. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να δεσμεύσει λίγα περισσότερα από την Κίνα, η Ρωσία 10 ως 20 δισ. δολάρια, όπως και η Βραζιλία.

Σχετικό θέμα: Βραζιλία: Υπό όρους θα συμμετάσχει στην ενίσχυση του ΔΝΤ