Για υποκρισία κατηγορεί τη Γερμανία για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφερόμενη στην πώληση των γερμανικών στρατιωτικών εξοπλισμών σε μια χώρα που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κρίση.

Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ελλάδα, με μερίδιο 26,4% στην ελληνική αγορά, τη στιγμή που η Μέρκελ "κουνά το δάχτυλο" στην Ελλάδα και απαιτεί δημοσιονομική εξυγίανση και σκληρά μέτρα λιτότητας.


Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει και τις μίζες που λάμβανε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, από την γερμανική εταιρεία Ferostaal, αλλά και την πολύκροτη υπόθεση για τις μίζες της Siemens.


"Η Ελλάδα δίνει το 7% του προϋπολογισμού της σε αμυντικές δυνάμεις, την ώρα που ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει περίπου το 2%", λέει στην Guardian το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και προσθέτει:


"Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούσαν να κλείσουν πολυδάνπανες συμφωνίες για αγορά όπλων, ενώ ταυτόχρονα μας πίεζαν για μεγάλες περικοπές σε τομείς όπως η Υγεία".


Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Άγγελος Φιλιππίδης αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα ότι η Γερμανία έγινε Γερμανία εν μέρει γιατί επί 62 χρόνια δεν έπρεπε να σκέφτεται την μεγέθυνση των στρατιωτικών της εξοπλισμών.


"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν η ΕΕ θέλει κάνει λόγο για δίκαιες συμφωνίες, θα πρέπει να διασφαλίσει τα ελληνικά σύνορα, προκειμένου να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 2,2%", προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης.


Στο στόχαστρο όμως της Guardian μπαίνει και η Γαλλία, η οποία σύμφωνα με το άρθρο ακολουθεί την ίδια πολιτική με την Άγκελα Μέρκελ.


"Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, και όλες αυτές οι δηλώσεις για τις σπατάλες τα τελευταία χρόνια, πρέπει κάποιος να τους πει να χαλαρώσουν με την κριτική. Είναι υποκριτικό να μην λαμβάνεις υπόψη σου ότι ένα όχι και τόσο ασήμαντο ποσό ξοδεύτηκε για να αγοραστούν οπλικά συστήματα από τη Γερμανία και τη Γαλλία", λέει στη Guardian ο ειδικός σε θέματα Άμυνας, Θάνος Ντόκος.


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου