Όπως ο ταύρος στο κόκκινο πανί επιτίθενται οι αγορές στην Ισπανία, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στην ευρωζώνη για την κρίση χρέους με τον φόβο για ένα καταστροφικό ντόμινο, στο οποίο θα «πέσουν» Ιταλία και Γαλλία να γίνεται όλο και πιο κοντινός.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 6%, καθώς η προχθεσινή δημοπρασία χρέους δεν κατάφερε να εξαλείψει τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ισπανίας. Την ίδια ώρα και οι αποδόσεις των ιταλικών και γαλλικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ οι δημοπρασίες της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν είχαν το προσδωκόμενο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η προειδοποίηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's χτύπησε δυνατά τις καμπάνες για την Ισπανία και την Ιταλία. Σε ανάλυσή του ο οίκος υπογράμμισε ότι στη περίπτωση που οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ορατός.

Για την Ελλάδα είναι περιττό να ειπωθεί κάτι παραπάνω αφού η αβεβαιότητα και τα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, με πιο χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Die Welt που προέβλεψε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα σε 12 μήνες.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση της πάλαι ποτέ σταθερής Ολλανδίας, η οποία «στραγγαλίζεται» από το δημόσιο έλλειμμα και την κυβερνητική αστάθεια.

Ενδεικτικός του κλίματος είναι ο δραματικός τόνος του προσχεδίου του κειμένου των αποφάσεων από τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20, στο οποίο -σύμφωνα με το Bloomberg- αναφέρεται ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία».

Την ίδια ώρα οι χρηματαγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αντικατοπτρίζουν την κατάσταση παρουσιάζοντας σημαντικές πτωτικές τάσεις.

Απόλυτα αντίθετη εικόνα υπάρχει για την Γερμανία η οποία επωφελείται ουσιαστικά από το βάθεμα της κρίσης δημοσιονομικών χρεών, αφού αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο που της αποφέρει χαμηλό δανεισμό, «δημοφιλή» εθνικά ομόλογα και τον πρώτο λόγο -τον κυρίαρχο για να ακριβολογούμε- στις αποφάσεις εντός της νομισματικής ένωσης.

Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, 29 οικονομολόγοι συμπέραναν  ότι τελικά Μαδρίτη και Ρώμη δεν θα χρειαστούν οικονομική στήριξη. Όμως όσο το ισχύον κλίμα παραμένει κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ζώνη του κοινού νομίσματος θα παραμείνει ακέραιη ή ότι θα επιβιώσει γενικότερα.

Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία της Μέρκελ ευνοείται από την παρούσα κατάσταση και δεν πείθει ότι θα ήθελε να συνδράμει ώστε να την αλλάξει.


Β.Β.