- Η συσσωρευμένη απομείωση φθάνει περίπου το 80% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων τους.

- Με 18 δις,. ενισχύονται οι 4 μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες από το ΤΧΣ

- Οι κινήσεις της επόμενης ημέρας και οι επιπτώσεις σε δανειολήπτες και οικονομία


Στα 26,64 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές μόνο από το PSI των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Η Εθνική εμφανίζει τις μεγαλύτερες ζημιές ύψους 12,34 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Πειραιώς με 5,9 δισ. ευρώ, η Eurobank με 4,6 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,8 δισ. ευρώ. 


Η συσσωρευμένη απομείωση για κρατικά ομόλογα που έγραψαν οι τράπεζες φθάνει περίπου το 80% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων, ποσό τρομακτικό για τα πραγματικά δεδομένα των ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα από τη συμμετοχή τους στο PSI οι τράπεζες χάνουν όσα είχαν κερδίσει κυρίως από τραπεζικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.


Την ίδια στιγμή στο βάρος που επωμίζονται οι τράπεζες από το «κούρεμα» του χρέους θα πρέπει να υπολογίσουμε και περίπου 5,5 δισ. ευρώ που θα έχουν από τα ευρήματα των ελέγχων της Blackrock.
Ωστόσο η ζημιά μετά φόρων θα είναι ως και 20% χαμηλότερη λόγω της τροποποίησης της αναβαλλόμενης φορολογίας. Δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν μέρος της ζημιάς που γράφουν από το PSI με κέρδη εντός της επομένης 20ετίας όπου είναι ο μέσος όρος διάρκειας των ομολόγων που έλαβαν ως αντάλλαγμα.


Το επόμενο βήμα, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αρχίσει να τρέχει μετά τις 31/5 -οπότε και θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της Blackrock- αλλά και υπό τη σκιά του εκλογικού αποτελέσματος.
Με βάση τα έσοδα και τα κέρδη που έχουν τα ιδρύματα από τραπεζικές εργασίες, θα χρειαζόταν σχεδόν μια δεκαετία για να καλυφθούν οι ζημιές. Αυτό δείχνει και την αναγκαιότητα της συμβολής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των δανειστών. Ήδη η ενίσχυση που έλαβαν οι τράπεζες με τη μορφή βεβαιώσεων συμμετοχής στην ΑΜΚ από το ΤΧΣ διαμορφώθηκε στα 18 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η Εθνική έλαβε 6,9 δισ. ευρώ, η EFG Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, η Πειραιώς ως 5 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank μόλις 1,9 δισ. ευρώ.


Τα επόμενα βήματα


Μετά από όλα αυτά, και δεδομένου ότι η Τρόικα δεν θα ήθελε να δει τις τράπεζες να κρατικοποιούνται, θεωρείται πιθανότατη η εκδοχή να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης από ιδιωτικά κεφάλαια. Ήδη στην ανακοίνωσή της η EFG αναφέρει ότι στοχεύει να ενεργοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια πιστεύοντας στη σημασία της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος, ώστε αυτό να συμβάλλει ενεργά στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα η μετοχική σύνθεση των τραπεζών να έχει σαφώς μικρότερη συμμετοχή των υφισταμένων μετόχων και όπως όλα δείχνουν μεγαλύτερα μερίδια στα χέρια ξένων. Δηλαδή, αυτοί που θα έχουν τον μεγαλύτερο έλεγχο των τραπεζών την επόμενη μέρα θα έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρηματικών δανείων και των υποχρεώσεων ιδιωτών δανειοληπτών.


Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος στη μεθεπόμενη φάση αναδιάρθρωσης των τραπεζών τα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών δανείων και υποχρεώσεων να εξαρτώνται πλέον από ξένους ομίλους που ενδεχομένως να θελήσουν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος εκ νέου των δανεισμό των τραπεζών με ότι αυτό συνεπάγεται…


Joffrey Postman