Ασθενή και επιλεκτική μνήμη «συλλαμβάνεται» να έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς τα όσα λέει (και) τελευταία ο φιλόδοξος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚέρχονται σε αντίθεση με πρότερες δηλώσεις ή ακυρώνουν θέσεις που είχε εκφράσει είτε ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου είτε στη συνέχεια ως «τσάρος» της οικονομίας. 

Αδιαμφισβήτητα ο πληθωρικός θεσσαλονικιόςμπορεί πίσω από την ευφράδεια του και την ευρυμάθεια του στα νομικά να καλύπτει τις αλλεπάλληλες κυβιστήσεις του. Μπορεί η άνεση του Ε. Βενιζέλου στον φακό να του δίνει προβάδισμα στα μάτια του μέσου τηλεθεατή/ψηφοφόρου έναντι του Α. Σαμαρά ωστόσο δεν αρκεί για να «σκεπάσει» λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.

Ετσι η απόκκλιση λόγων & έργων από την τωρινή θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την θητεία του ως αντιπρόεδρος του Γ. Παπανδρέου αλλά και ως διάδοχος του Γ. Παπακωνσταντίνου γίνεται όλο και πιο εξόφθαλμη.

Ο Ε. Βενιζέλος μίλησε για «τρία κανάλια» (!) που μπορεί να φέρουν ρευστό στην αγορά. Πρώτο το τραπεζικό σύστημα, δεύτερο τα μη χρηματοοικονομικά εργαλεία και τέλος το κράτος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είτε δεν γνωρίζει πια είναι η πραγματική κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος (πράγμα πολύ δύσκολο αφού επί ημερών του υπέγραψε για άμεσες καλύψεις και εγγυήσεις πάνω από 25 δις. ευρώ) είτε δεν είναι ειλικρινής.

Προφανώς και γνωρίζει πολύ καλά, πως η χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία είναι μηδενική.

Για τα μη χρηματοοικονομικά εργαλεία (εννοώντας προφανώς τη μόχλευση μέσω κυρίως των πόρων του ΕΣΠΑ) ούτε λόγος να γίνεται. Στο σύνολο τους οι ευρωπαίοι αρμόδιοι μέχρι τον Χορστ Ράιχενμπαχ έχουν «καρφώσει» επανειλημμένα το οικονομικό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου ως ανίκανο να αξιοποιήσει εγκεκριμένα κονδύλια και πιστώσεις.

Τελευταία εμφανίζεται και ως αντιμνημονιακός με τη συνέντευξη του στο MEGA να «βγάζει μάτια». Και καλά οι δύο διακεκριμένοι δημοσιογράφοι του ΜΕΓΑλου καναλιού δεν θυμόντουσαν προηγούμενες δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου για την αναγκαιότητα και των δύο Μνημονίων δεν γνώριζαν όμως ούτε το τελευταίο «κάρφωμα» του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο προ-πρώην «τσάρος» της οικονομίας είχε αναφέρει τον διάδοχο του ως έναν από τους βασικότερους συντάκτες του Μνημονίου λέγοντας πως είχε συμβάλλει όχι μόνο ως υπουργός αλλά ως (κυρίως) νομικός.

Όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέπεσε σε ακόμη ένα «οικονομικό ατόπημα» μιλώντας για μείωση δανεισμού του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια υπολογίζοντας μάλιστα το όφελος σε δέκα δις. ευρώ. Ομολογουμένως παγκόσμιο εύρημα του μέχρι πρότινος (και) υπουργού Οικονομίας αφού από μία «κουρεμένη» αγορά κρατικών τίτλων βλέπει μόχλευση/καλύψεις αυτού του ύψους. Πόσω μάλλον, που για πολλούς ξένους αναλυτές και διαχειριστές για το ελληνικό χρέος επικρέμαται ο κίνδυνος ακόμη ενός haircutting. 

Joffrey Postman