current views are: 1

21 Απριλίου 2012
Δημοσίευση13:49

430 δισ. ευρώ εναντίον της «φωτιάς» στην ευρωζώνη

Αναστεναγμός ανακούφισης από την Ουάσιγκτον. Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυξάνονται και μαζί τους ενισχύεται η δύναμη πυρόσβεσης στον αγώνα για την καταπολέμηση της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Οι συνεισφορές των μελών ανέρχονται συνολικά σε 430 δισ. ευρώ. 

Δημοσίευση 13:49’
αρθρο-newpost

Αναστεναγμός ανακούφισης από την Ουάσιγκτον. Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυξάνονται και μαζί τους ενισχύεται η δύναμη πυρόσβεσης στον αγώνα για την καταπολέμηση της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Οι συνεισφορές των μελών ανέρχονται συνολικά σε 430 δισ. ευρώ. 

Αναστεναγμός ανακούφισης από την Ουάσιγκτον. Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυξάνονται και μαζί τους ενισχύεται η δύναμη πυρόσβεσης στον αγώνα για την καταπολέμηση της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Οι συνεισφορές των μελών ανέρχονται συνολικά σε 430 δισ. ευρώ.  “Αναγκαιότητα η ενίσχυση” 

Το αποτέλεσμα δεν ήταν δεδομένα. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι ΗΠΑ και αναδυόμενες οικονομίες προέβαλαν αντιρρήσεις και το βέβαιο είναι ότι τελικά δεν θα βάλουν όλες οι χώρες που μετέχουν στην ομάδα των 20 το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν το ΔΝΤ. Παρόλα αυτά η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της. «Η διεθνής κοινότητα έδειξε την βούληση να συσπειρωθεί”, είπε. “Τώρα διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η ομάδα των 20 και το ΔΝΤ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δύναμης κρούσης του Ταμείου για να προσθέσει: “Η κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές στην ευρωζώνη δεν έχουν ξεπεραστεί εντελώς, αλλά πήραμε ουσιαστικές αποφάσεις και είμαστε σε καλό δρόμο”. 

Ο συνάδελφός του Φρανσουά Μπαρουέν έκανε λόγο για μια πάρα πολύ καλή κοινή απάντηση στην κρίση. 

«Τον ταύρο από τα κέρατα» 

Ο επίτροπος αρμόδιος για την νομισματική ένωση ΄Ολι Ρεν αποκάλεσε πολύ καλή είδηση για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία την αύξηση του τείχους προστασίας σε πάνω από 400 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι το αποτέλεσμα των συνομιλιών αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι. 

Οι χώρες της ευρωζώνης υποσχέθηκαν να διαθέσουν συνολικά 150 δισ. ευρώ, σχεδόν το ήμισυ των συνολικών συνεισφορών, υπάρχουν βέβαια κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν με μεγάλα ποσά. Μεγάλος χορηγός είναι η Ιαπωνία με 60 δισ. ευρώ. Η Ν. Κορέα και η Σ. Αραβία θα δώσουν από 15 δισ. ευρώ η κάθε μια. Την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν εξεδήλωσαν κι άλλες χώρες όπως η Ρωσία, οι Ινδίες, η Κίνα και η Βραζιλία. 

Οι ΗΠΑ ωστόσο αρνήθηκαν μέχρι το τέλος να συμμετάσχουν με το επιχείρημα ότι το ΔΝΤ διαθέτει ήδη αρκετούς πόρους και η Ευρώπη είναι ισχυρή για να λύση μόνη της τα προβλήματά της. Στην ίδια γραμμή και ο Καναδάς. “Η πραγματικότητα είναι, ότι οι χώρες της Ευρώπης είναι σχετικά πλούσιες» είπε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι. «Λέμε εδώ και πολλά χρόνια ότι πρέπει να αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους με τους δικούς τους πόρους”.

Πηγή: dw.gr 


σχετικα αρθρα