Διεθνείς πιέσεις δέχθηκαν τα κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση και να τονώσουν την οικονομία της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτα, δεν έδειξαν διάθεση να υποκύψουν στις πιέσεις αυτές. 


Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη απέρριψαν τη σύσταση του ΔΝΤ προς την ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιό της κάτω από το 1% και να προσφέρει περισσότερα χρήματα στις τράπεζες, με σκοπό να περιορίσει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης. 


«
Ζούμε σε ελεύθερο κόσμο, τις σημειώνουμε, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι καμία συμβουλή του ΔΝΤ δεν έχει συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο (της τράπεζας), τουλάχιστον την πρόσφατη περίοδο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου. 


«Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας τους τελευταίους μήνες με ένα σημαντικό αριθμό συμβατικών και μη συμβατικών μέτρων που πήραμε», υπογράμμισε ο Γερκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σχετικά με τη νέα υπόδειξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ότι η ΕΚΤ οφείλει να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να προχωρήσουν σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις. 


Ο ίδιος υπογράμμισε πως η «μπάλα» βρίσκεται τώρα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.