Το "άγχος" του ΔΝΤ για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών έχει να κάνει ξεκάθαρα με μια πιθανή αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, και αυτό αποτυπώνεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού, David Lipton.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Lipton έστειλε "απειλητικό" μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν παραμείνουν αφοσιώμενοι στο πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους, θα κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

"Είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει εάν αλλάξει η κυβέρνηση (σ.σ. της Γαλλίας). Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι νέες κυβερνήσεις να επιδείξουν αφωσίωση στις οικονομικές πολιτικές τους προκειμένου να αποκατασταθούν η ανάπτυξη και η εργασία", είπε ο Lipton και πρόσθεσε:

"Ξέρετε, το ΔΝΤ έχει μια πολιτική: Δεν δανείζουμε χρήματα εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι οι κυβερνήσεις είναι αφοσιωμένοι σε μια δέσμη αλλαγών, που θα βελτιώσει το οικονομικό τους κλίμα. Ο τρόπος που μας εξασφαλίζει την αποπληρωμή των δανείων είναι να σιγουρευτούμε πώς οι χώρες κάνουν αυτά που πρέπει".


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου