«Η Ελλάδα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά  6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε όρους πρωτογενούς ελλείμματος, η βελτίωση είναι ακόμη μεγαλύτερη,  κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τη Eurostat


Σημειώνεται ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2011 υπολογίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ (19,6 δισ. ευρώ), ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2011 ανήλθε στο 165,3% του ΑΕΠ (355,6 δισ. ευρώ). 


Ο κ. Σαχινίδης πρόσθεσε: «Η απάσταση που έχει διανύσει η χώρα από το έλλειμμα του 2009 ειναι μεγάλη. Σύντομα θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά οριοθετούν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

 

Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, ειδικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, που αφαιρεί μεγάλο ύψος τόκων από τις δαπάνες του κράτους, δεν αποτελεί μόνον ανάγκη προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και θα δικαιώσει τις θυσίες και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες κατά την τελευταία διετία». 


Σχετικό Θέμα:  Στο 9,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2011