Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street

Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για την πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ολλανδία.


Το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα η απρόσμενη πτώση που σημείωσε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, πλήττοντας τις προσδοκίες για έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση σύντομα.
 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με πτώση 2,4% στις 1.021,08 μονάδες, σε χαμηλό τριών μηνών. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, που είναι εκτεθειμένες σε κρατικό χρέος χωρών-μελών, υποχώρησαν κατά 4%. Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα, καθώς, ανάλογη πτώση είχε να σημειωθεί από το Νοέμβριο, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην πρώτη ένεση ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
 

Όπως ήταν φυσικό ανησυχία προκάλεσε η κυβερνητική κρίση στην Ολλανδία, όπου τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης. Προβληματισμό προκαλεί και η κατάσταση στη Γαλλία, καθώς ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ, που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, νίκησε το Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 

Με μεγάλη πτώση άνοιξε και η Wall Street, ακολουθώντας τις τάσεις που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,1% στις 12.883,65 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 κατά 1,1% στις 1.363,00 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,2% στις 2.965,25 μονάδες.


Με πληροφορίες από naftemporiki.gr 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο