Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για την πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ολλανδία.


Το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα η απρόσμενη πτώση που σημείωσε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, πλήττοντας τις προσδοκίες για έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση σύντομα.
 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με πτώση 2,4% στις 1.021,08 μονάδες, σε χαμηλό τριών μηνών. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, που είναι εκτεθειμένες σε κρατικό χρέος χωρών-μελών, υποχώρησαν κατά 4%. Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα, καθώς, ανάλογη πτώση είχε να σημειωθεί από το Νοέμβριο, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην πρώτη ένεση ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
 

Όπως ήταν φυσικό ανησυχία προκάλεσε η κυβερνητική κρίση στην Ολλανδία, όπου τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης. Προβληματισμό προκαλεί και η κατάσταση στη Γαλλία, καθώς ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ, που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, νίκησε το Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 

Με μεγάλη πτώση άνοιξε και η Wall Street, ακολουθώντας τις τάσεις που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,1% στις 12.883,65 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 κατά 1,1% στις 1.363,00 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,2% στις 2.965,25 μονάδες.


Με πληροφορίες από naftemporiki.gr