Στοιχεία - σοκ για την αγορά εργασίας παρουσίασε σήμερα ο ΣΕΠΕ, όπου καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και μειώσεις μισθών μέχρι και 50%- σε διάστημα ενάμιση μήνα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε διάστημα ενάμιση μήνα, έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις, ενώ η μείωση μισθών που τις συνοδεύει είναι της τάξης του 22% - σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει το 28% και σε άλλες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%. 


Όσον αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις, από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, σε σχέση με την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 που είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%


Στις περιπτώσεις που έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας,  η «διορία» που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου.


Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.


Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον χώρο του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.


Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι ξενοδόχοι κατήγγειλαν την κλαδική σύμβαση επικαλούμενοι την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.


Στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν πάντως, ότι αν εργαζόμενοι και εργοδότες δεν καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά όρια τότε, ως τον Ιούνιο, το 80% της αγοράς εργασίας θα βρεθεί χωρίς κλαδικές συμβάσεις.

Στην περίπτωση αυτή, σώζεται μόνο ο βασικός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα μείωση των σημερινών αμοιβών από 15% έως 20%, σύμφωνα με τον νέο νόμο.

Σε άλλη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή να μειωθούν έως και 40%.


Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου, τον Ιούλιο, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίσουν εκ νέου τον ελάχιστο μισθό, συμφωνόντας σε νέες μειώσεις. Παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια χορήγησης τόσο του επιδόματος ανεργίας όσο και κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, ενώ ορισμένα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα θα καταργηθούν. 


Με πληροφορίες από in.gr