Λίγες ώρες μετά την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού της Ολλανδίας, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε την χώρα ότι το αξιόχρεό της μπορεί να υποστεί πίεση για υποβάθμιση, εφόσον διαπιστώσει εξασθένηση στη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία.
Σε σημερινή του ανακοίνωση ο οίκος αναφέρει ότι διατηρείται η πιστοληπτική αξιολόγηση Aaa με σταθερή προοπτική της Ολλανδίας.  

«Η εξέλιξη αυτή είναι σαφώς αρνητική για το πιστοληπτικό στάτους της Ολλανδίας, δεδομένου ότι προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα και αβεβαιότητα για τις πολιτική που θα εφαρμοσθεί», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωση. Ο οίκος σημειώνει, ότι αν και η πολιτική κατάσταση στην Ολλανδία αναμένεται να παραμείνει άστατη έως το τέλος του έτους, η χώρα εισέρχεται στην περίοδο αυτή «από μία θέση σχετικής ισχύος» του πιστοληπτικού στάτους της.

Ο οίκος σημείωσε επίσης ότι η περίπτωση της Ολλανδίας έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη. «Η ισχύς των ολλανδικών θεσμών έχει σημασία πέρα από τη χώρα. Όντας η Ολλανδία μία από τις χώρες - βασικούς υποστηρικτές της βασισμένης σε κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελέγχου, μία αποτυχία της να τηρήσει τους κανόνες αυτούς θα μπορούσε να εξασθενήσει εν τη γενέσει τους προταθέντες κανόνες για την Ευρωζώνη».