Η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, διαπιστώνει επιβράδυνση της ανάκαμψης των οικονομιών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης


Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης, που έχουν στενούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιταλία, εξαρτώνται σε κατά πολύ από τις ξένες τράπεζες. 


«Η ήπια ανάκαμψη στις χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, την περίοδο 2010-2011, απειλείται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και την ύφεση στην ευρωζώνη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο μεγαλύτερο μέρος των (υπό εξέταση) περιοχών το 2012», αναφέρεται. 


Επιπλέον, τονίζεται ότι, καθώς αυξάνονται οι δημογραφικές πιέσεις στις περισσότερες χώρες, η λήψη δημοσιονομικών μέτρων από τις κυβερνήσεις κρίνεται αναγκαία. 


«Έπειτα από μια αδύναμη ανάκαμψη την περίοδο 2010-2011, η ανάπτυξη στις χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας σημειώνει επιβράδυνση (από 5,5% το 2011 σε πρόβλεψη 3,4% το 2012)», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Φιλίπ Λε Ουερού.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κρίση "άφησε" στις χώρες της περιοχής, συνεχιζόμενες πιέσεις στις τράπεζες και υψηλότερα επίπεδα ανεργίας».


Βάσει στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περίοδο 2010-2050, στις προαναφερθείσες περιοχές αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο «πεδίο» του εργατικού δυναμικού. Η Βουλγαρία και η Λευκορωσία αναμένεται ότι θα χάσουν περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού τους μέχρι το 2050, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Ρουμανία περίπου το 30%, η Κροατία περίπου το 25%, ενώ η ΠΓΔΜ περίπου το 20%.