«Ναι, υπό όρους, στα ευρωομόλογα», δήλωσε ο καθηγητής Πέτερ Μπόφιγκερ, σύμβουλος της κυβέρνησης της Μέρκελ για οικονομικές υποθέσεις, στην εφημερίδα «Il Messaggero». 


Ο Μπόφιγκερ τονίζει ότι η όσον αφορά στην κρίση, «η στρατηγική της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν μονοδιάστατη, καθώς βασίστηκε μόνο στη φορολογική παράμετρο, εν μέσω των πιέσεων των αγορών». Κατά τον ίδιο, αυτή η στρατηγική χειροτέρεψε την κατάσταση και δεν κατάφερε να προσδώσει σταθερότητα στο ευρωπαϊκό σύστημα. 


Για τις μελλοντικές κινήσεις, ο Μπόφιγκερ ανέφερε:
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του ευρώ πρέπει να δράσουν μαζί, για να βγουν από την κρίση, διότι μεμονωμένες προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Πιστεύω ότι τα σημεία- κλειδί των προϋπολογισμών των πιο έντονα χρεωμένων χωρών, θα πρέπει να εγκρίνονται από το Ευρωκοινοβούλιο.

Και η Ιταλία, για παράδειγμα, θα πρέπει να μπορεί να προσφεύγει στα ευρωομόλογα, αλλά και να δεχθεί, παράλληλα, την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όχι εκείνη της τρόικας, δηλαδή, αλλά ενός δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού».

Τέλος, όπως είπε, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλο τον χρόνο που χρειάζονται για την σταθεροποίηση της οικονομίας, διότι η έξοδος από την κρίση, δεν θα είναι άμεση. Παράλληλα, όμως, είναι αναγκαίο να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομολόγων, αναλαμβάνοντας μια κοινή πρωτοβουλία και ευθύνη».