Ο κίνδυνος συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής και των δραστηριοτήτων στη βιομηχανία είναι απολύτως ορατός, ενώ υπάρχει κίνδυνος για επιπλέον μείωση των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ). 


Όπως αναφέρει ο ΣΒΑΠ στην ανακοίνωσή του,
έχει έγκαιρα ειδοποιήσει κυβέρνηση και εκπροσώπους κομμάτων για το ενδεχόμενο αυτό, που δυστυχώς περιέχει και κινδύνους για παραπέρα μείωση των θέσεων εργασίας. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες προσθέτοντας τα εξής:


«Η απάντηση των επιχειρήσεων στην κατάσταση που εμφανίζεται, είναι ότι πρέπει να αντεπιτεθούμε με νέες δράσεις και πολύπλευρες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Μια τέτοια όμως προσπάθεια επιβάλλει την συμπαράσταση της πολιτείας που υποχρεούται να δημιουργήσει περιβάλλον ανάπτυξης και με πολιτική και με συγκεκριμένα μέτρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, μετά τις εκλογές, το όλο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο προτεραιότητας της νέας Κυβέρνησης». 


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες, μεγάλη πτώση της τάξεως του 13,8% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία σε ετήσια βάση τον περασμένο Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 19% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. 


Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012 σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2010 -Φεβρουαρίου 2011 υποχώρησε κατά 3,4%, έναντι αύξησης 7% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. 


Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση του Γενικού Δείκτη Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία κατά 13,8% τον Φεβρουάριο 2012, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών ως εξής: 

 

1. Στη μείωση του Δείκτη Νέων Παραγγελιών Εγχώριας Αγοράς κατά 21%. 

2. Στη μείωση του Δείκτη Νέων Παραγγελιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 8,9%.