Αντίθετος σε οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων και κοινωνικών παροχών «που επιτείνουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή», δηλώνει ο πρόεδρος  της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος


Ο κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλου, για την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι «το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο κ. Προβόπουλος είναι ότι η χώρα μας θα βυθιστεί και το τρέχον έτος, ακόμη περισσότερο από τα προβλεπόμενα, στην ύφεση, έστω και αν υλοποιηθούν τα μέτρα που μας έχουν επιβάλει οι εταίροι και οι δανειστές μας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η πρόταση του ΕΒΕΑ για επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων του Μνημονίου, οι οποίοι προβλέπουν τη δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και κατά συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης, είναι αναγκαία.

 

Η Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία, χρειάζεται σήμερα να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα και σε νέες κοινωνικές συμφωνίες, που θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που υπάρχουν για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για έναν πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, για μείωση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Αυτά, όμως, θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων και κοινωνικών παροχών, που επιτείνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή».