Οι αδελφοί Στεφανή, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Βασίλης και ο πρώην διαφημιστής Γιάννης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πατριάρχες του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών. Αφού αυτοί μαζί με κάποιες άλλες παλιές καραβάνες έβαλαν τα θεμέλια για τη γιγάντωση του κλάδου και τη διεθνοποίησή του. Αυτά στις καλές εποχές των «παχέων αγελάδων» τότε που και το χρήμα στην αγορά έρεε άφθονο και τα πιστωτικά ιδρύματα έδιναν αφειδώς φθηνό χρήμα. Σήμερα και το χρήμα δεν υπάρχει και αυτό που υπάρχει είναι πολύ ακριβό. Και όχι μόνο αυτό. 

Πέρα από το πρόβλημα της ρευστότητας οι επιχειρηματίες του κλάδου και δη οι αδελφοί Στεφανή έχουν να λύσουν ένα ακόμη ίσως πιο σοβαρό πρόβλημα. Τις απαιτήσεις και τα θέλω του δεύτερου βασικού μετόχου της εταιρείας τους, της Σελόντα, δηλαδή του επενδυτικού fund Linnaeus του Γεωργιανού Kakha Bendukidze. 

Αφού ο ρόλος του ρυθμιστή των εξελίξεων έχει περάσει στα χέρια του Kakha Bendukidze, καθώς κατέχει σημαντικά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο όλων των πρωταγωνιστών του κλάδου, που ακόμη προσπαθούν, ή έτσι λένε, να βρουν κοινή πορεία πλεύσης. Με αυτά τα δεδομένα οι αδελφοί Στεφανή και η Σελόντα που το 2007 ήταν ένας από τις δύο επιχειρηματικούς ομίλους που όριζαν την τύχη των ψαριών της Μεσογείου, αναζητούν νέες ισορροπίες.   

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αδελφοί Στεφανή εμφανίζονται επισήμως να τάσσονται υπέρ των συγχωνεύσεων και της δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων στον κλάδο αν και όσοι τους γνωρίζουν σημειώνουν ότι δύσκολα θα δεχθούν να μην έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.  

Στην Χρηματιστηριακή αγορά πάντως υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις των δύο μετόχων, οικογένειας Στεφανή και Linneaus Capital δεν βρίσκονται και στην καλύτερη περίοδο, κάτι που διαψεύδεται επισήμως από τους αδελφούς Στεφανή.  

Την ίδια ώρα η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της  ύψους 132 εκατ. ευρώ, διαδικασία η οποία όπως εκτιμάται από τη διοίκησή της θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.   


Γιώργος Παλαιολόγος