Πρόγευση του…πάρτι περικοπών που θα γίνει μετεκλογικά στα κοινωνικά επιδόματα αφήνει η έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας.

Το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί ποσό «μαμούθ» της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το νούμερο είναι τόσο μεγάλο που θα επιβάλλει στη νέα κυβέρνηση να μειώσει δραματικά τον αριθμό των δικαιούχων κυρίως μέσω της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων.


Στο τραπέζι, έχουν πέσει και πάλι έννοιες όπως το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται το ύψος του αλλά και το πώς εξασφαλίζεται για τους δικαιούχους. Επίσης, συζητείται η αναπροσαρμογή των κριτηρίων χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.


Αναμφίβολα, η έρευνα του ΟΟΣΑ θα αποτελέσει «μπούσουλα» για τον επόμενο υπουργό Εργασίας στην αρμοδιότητα του οποίου θα περιέλθουν όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός, όπως προκύπτει από την έκθεσή του, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει «εδώ και τώρα» τα διπλά επιδόματα που χορηγούνται από διαφορετικούς φορείς του δημοσίου για το ίδιο ακριβώς ζήτημα. Ο συνολικός αριθμός των διαφορετικών επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα πραγματικά εντυπωσιάζει καθώς ξεπερνάει τα 80.


Ρητή αναφορά στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται για τα οικογενειακά επιδόματα. Τα οποία σήμερα χορηγούνται –σε διαφορετική μορφή- ακόμη και από τρεις διαφορετικούς φορείς του δημοσίου: τον ΟΓΑ, την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και τον ΟΑΕΔ. Ο ΟΟΣΑ, ζητάει η θεσπιστεί ένα οικογενειακό επίδομα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από τη φορολογία. Ζητάει επίσης, το επίδομα να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και να χορηγείται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.


Ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ της διατήρησης ενός επιδόματος στέγης το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη κομμένο (επί της ουσίας) επίδομα ενοικίου από τον ΟΕΚ. Και σε αυτή την περίπτωση θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια ενώ το ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται και από την οικογενειακή κατάσταση.
Στην ατζέντα των συζητήσεων, είναι βέβαιο ότι θα μπει και το επίδομα ανεργίας. Παρά την πρόσφατη περικοπή του επιδόματος κατά 22%, η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ παραμένει εξαιρετικά δυσχερής. Ήδη, έχουν ανοίξει οι συζητήσεις για θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας έτσι ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να μειωθεί αλλά ταυτόχρονα να αυξηθεί το ύψος του επιδόματος γι’ αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.


Αρίστος Οικονομίδης