«Αν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές, πρέπει να συνεχιστούν στο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι


Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι «
Βραχυπρόθεσμα, η ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης είναι πιθανόν να βυθίσει χώρες στην ύφεση, αλλά βρισκόμαστε στο μέσον της διάβασης του ποταμού και πρέπει να επιμείνουμε». 


Ωστόσο, παρόλο που ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής ανάταξης των χωρών και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, είναι αντίθετος με μια περισσότερο άμεση συμμετοχή της ΕΚΤ στην ανάπτυξη. 


«Αυτή τη στιγμή, αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η ανάγκη ενός συμφώνου ανάπτυξης», επισήμανε. 


«Δεν είμαι καθόλου αντίθετος με το ευρωπαϊκό μοντέλο, αλλά κάθε κοινωνικό μοντέλο πρέπει να υποστηριχθεί και δεν πρέπει να βασίζεται στην υπερχρέωση», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα υποδηλώνουν οι διαθέσιμοι δείκτες για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ανάμεικτα, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί.

H ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει και φέτος πάνω από τον στόχο του 2% και θα υποχωρήσει κάτω από το 2% στις αρχές του 2013. Διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις».

«Κοιτώντας μπροστά, η ανάπτυξη αναμένεται να στηριχθεί από την εξωτερική ζήτηση, τα πολύ χαμηλά βραχυπρόθεσμα επιτόκια καθώς και τα μη συμβατικά μέτρα που έχουν λάβει», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, οι κίνδυνοι πτωτικών πιέσεων σχετίζονται πιο πολύ με την αναζωπύρωση των πιέσεων στις αγορές κρατικού χρέους της ευρωζώνης και τις πιθανές παρενέργειές τους στην πραγματική οικονομία. Όπως σημείωσε, την οικονομική δραστηριότητα ίσως επηρεάσουν και τυχόν νέες αυξήσεις στις τιμές εμπορευμάτων.