current views are: 1

25 Απριλίου 2012
Δημοσίευση10:34

ΤΑΙΠΕΔ: Δεν βρίσκει αγοραστές για τα φιλέτα!

Καταρρέει το μοντέλο παραχώρησης ακινήτων, που εδώ και μήνες δουλεύει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Δημοσίευση 10:34’
αρθρο-newpost

Καταρρέει το μοντέλο παραχώρησης ακινήτων, που εδώ και μήνες δουλεύει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Καταρρέει το μοντέλο παραχώρησης ακινήτων, που εδώ και μήνες δουλεύει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Το περίφημο πλέον ΤΑΙΠΕΔ (των παχυλών αμοιβών και μηδενικού αποτελέσματος ) που συγκροτήθηκε και στελεχώθηκε από τον Γ. Παπανδρέου για να προωθήσει το φαραωνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ φέρεται να οδηγείται σε αναδίπλωση μετά το φιάσκο του διαγωνισμού για την πώληση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα.

Σημαίνων επιχειρηματίας σημείωνε πικρόχολα πως εάν το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να βρει αξιόπιστο αγοραστή για ένα από τα πιο περιζήτητα διεθνώς φιλέτα, ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων θα παραμείνει κολλημένος πολύ-πολύ χαμηλά. Σημειωτέον, πως για τα χρυσοφόρα 500 στρέμματα της Κασσιόπης υποβλήθηκε προσφορά ΜΟΝΟΝ από ΕΝΑΝ ενδιαφερόμενο και αυτόν όχι από την «πρώτη κατηγορία» όπως είχαν προεξοφλήσει οι αρμόδιοι.

Όμως ο ίδιος επιχειρηματίας προειδοποιεί, πως η αστοχία της ομάδας του Ταμείου δεν προοιωνίζεται καλύτερη τύχη για συνθετότερους διαγωνισμούς, πόσο μάλλον για τον πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα αξιοποίησης του Ελληνικού. Αυτό γιατί εκτός από την ασάφεια, που υπήρχε σχετικά με τα περιθώρια δόμησης το Ταμείο επέμενε στον θεσμό της επιφάνειας κάτι που δημιουργούσε πλήθος νομικών κενών.

Εύλογο είναι πλέον στην αγορά αλλά και στους κυβερνώντες το ερώτημα, πως θα προχωρήσει η αξιοποίηση της κορωνίδας των αξιοποιήσεων, του Ελληνικού. Παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, την αισιοδοξία του Κ. Μητρόπουλου και τα θριαμβικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στους αρμόδιους επικρατεί αυξημένος προβληματισμός. Παράγοντες, που γνωρίζουν πολύ καλά τις τεχνικές δυσκολίες, τις νομικές εμπλοκές, την γραφειοκρατία (για να μην θυμίσουμε την κάθετη άρνηση φορέων και κατοίκων όμορων δήμων) κρατούν πολύ χαμηλά τον πήχη.   

Ήδη στον αρμόδιο φορέα ιδιωτικοποιήσεων φέρεται να αναζητούνται διορθωτικές λύσεις και συμπληρωματικές προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Εμπόδια κάθε λογής, που κρατούν_ για παραπάνω από ένα χρόνο- εγκλωβισμένο κάθε σχέδιο που εκπονείται και μη ελκυστικό κάθε διαγωνισμό που προκηρύσσεται. Ενισχύοντας την αρνητική στάση των δανειστών (λίγο ως πολύ γνωστή η θέση του Χορστ Ραιχενμπαχ για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ), επιτείνοντας τον εκνευρισμό των εμπλεκόμενων και προκαλώντας εύλογα ερωτήματα στα κεντρικά της Συγγρού 340.    

Το, ότι ο διαγωνισμός για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης είχε καλύτερη τύχη (υπήρξε ενδιαφέρον από τρεις έλληνες) δεν θα πρέπει να ξεγελά κανέναν καθώς το IBC είναι από τα ισχυρότερα χαρτιά (από πλευράς εμπλοκών) του χαρτοφυλακίου ακινήτων.


Joffrey Postman

   


σχετικα αρθρα