Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ολλανδίας αναμένεται να ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ αυτό το έτος με μεγάλους κινδύνους να μη  επιτευχθεί ο στόχος για 3% το επόμενο έτος, εκτιμά η Fitch Ratings σε σημερινή της ανάλυση.
Συγκεκριμένα, η Fitch σημειώνει ότι η αύξηση του πολιτικού κινδύνου αυτό το έτος, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού,  αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ωστόσο , προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% το 2012 αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την υφιστάμενη αξιολόγηση «AAA» της χώρας.


Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα τις επόμενες ημέρες να περάσουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά σημειώνει ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι μικρό. Η προθεσμία ψήφισης των μέτρων λήγει στις 30 Απριλίου.  Παράλληλα αναφέρει ότι είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο.Το βασικό σενάριο της Fitch είναι ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3% το 2013, με το δημόσιο χρέος να σταθεροποιείται στη συνέχεια. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, ενώ οι κίνδυνοι από την κρίση στην Ευρωζώνη παραμένουν σημαντικοί όπως αναφέρει.


Τέλος, ο οίκος αναφέρει ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους, στο 65,2% του ΑΕΠ το 2011 είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που αξιολογούνται με ΄AAA΄ όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες (όλες με χρέος πάνω από 80%).