Οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2012, εξαιτίας των ευμετάβλητων τιμών του πετρελαίου, τη μεγάλη ζήτηση για εισαγωγές τροφίμων από την Ασία και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες σε τμήματα της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και των Ηνωμένων Πολιτειών. 


Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 8% μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, μόλις 6% κάτω από το ιστορικό ζενίθ που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011. 


Όπως μεταδίδει το Reuters, ο οργανισμός προειδοποιεί πως αν δεν υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες σοδειές τη σεζόν 2012-2013, οι διεθνείς τιμές των τροφίμων θα «σκαρφαλώσουν» ακόμη υψηλότερα και η κατάσταση χρήζει εξαιρετικής παρακολούθησης.