Στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δίνοντας στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) το ποσό των 18 δισ. ευρώ. Ταυτοχρόνως, κρίσιμα διλήμματα  για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα τεθούν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να είναι δεδομένη η λήψη αποφάσεων. Το θέμα καίει λένε κυβερνητικοί παράγοντες, ειδικά για την ΑΤΕ καθώς εκεί οι επιλογές είναι λιγότερες.


Στην περίπτωση του ΤΤ θεωρείται εφικτή η συνένωσή του με κάποια ιδιωτική τράπεζα. Παρά την μεταβατική βάση που διανύει, με ατού τα σημαντικά διαθέσιμα και την τεράστια πελατεία του θα καταφέρει όπως αναφέρουν να ενισχύσει ένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.


Αντιθέτως, στην περίπτωση της ΑΤΕ όπως επισημαίνεται οι επιλογές είναι μικρότερος και ο σκεπτικισμός μεγάλος.  Η τράπεζα βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα της τρόικας και τώρα  που εκκρεμεί η διαδικασία   ανακεφαλαιοποίησης  η  θέση της κρίνεται ευάλωτη.

Πιο πιθανό θεωρείται να επαναληφθεί η διαδικασία που εφαρμόσθηκε στην Proton Bank. Η τράπεζα  να τεθεί σε
εκκαθάριση,  και να αναλάβει το δημόσιο  την «bad bank”  και η νέα τράπεζα, απαλλαγμένη από τα χρέη να ακολουθήσει τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης.


Όπως αναφέρεται από τραπεζικά στελέχη η ΑΤΕ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε αυτό το σενάριο λόγω της ιδιάζουσας θέσης και πελατείας που έχει ειδικά στην περιφέρεια αλλά και την ειδική σχέση στην διαχείριση του Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων της ΕΕ (αγροτικές επιδοτήσεις).


 Εκτιμάται ότι προϋπόθεση είναι να ληφθεί  η απόφαση η οποία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ενέχει μεγάλο πολιτικό κόστος, αλλά και να ενισχυθεί η νομοθεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει και το στάδιο ένταξης των δύο τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.


Εκφράζονται ανησυχίες ότι το θέμα θα παραταθεί και άλλο, για μετά τις εκλογές. Άλλωστε, η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των δύο αυτών τραπεζών ήδη παρατάθηκε για το τέλος Μαΐου.


Τα στελέχη της τρόικας που ασχολούνται με την ανακεφαλαιοποίηση παρακολουθούν από κοντά το ζήτημα. Σε περίπτωση παράτασης, ο χρόνος αναβάλλεται για μετά τις 20 Μαΐου όταν αναμένεται να κατέβουν ξανά τα κλιμάκια στην Αθήνα, εφ όσον βέβαια συγκροτηθεί χωρίς καθυστέρηση η νέα κυβέρνηση.Γεωργία Παππά