Το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο ξαναχτυπά. Η κυβέρνηση προώθησε νόμο που επιβάλλει την ταυτόχρονη πληρωμή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του μισθού του εργαζόμενου.

Το ισχύον σύστημα όμως προβλέπει διαφορετικές ημερομηνίες για την πληρωμή των διαφορετικών αυτών υποχρεώσεων. Τα λογιστήρια εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά ενώ –θεωρητικά- το σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. Όσο για τους γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αλλαγή νόμου προκειμένου να ενεργοποιήσει το σύστημα ταυτόχρονης πληρωμής εισφορών, μισθών και φόρων.


Η νέα νομοθετική ρύθμιση προτείνεται να επιβάλλει την καθιέρωση μιας κοινής δήλωσης με την οποία οι επιχειρήσεις θα καλούνται να δηλώσουν φόρο μισθωτών υπηρεσιών και ένσημα. Η δήλωση, εκτός απροόπτου θα προωθείται ηλεκτρονικά, ενδεχομένως με την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα, αυτό δεν είναι δυνατό καθώς οι δηλώσεις ΦΜΥ και οι ΑΠΔ του ΙΚΑ εξακολουθούν να υποβάλλονται σε διαφορετικές ημερομηνίες ενώ αφορούν σε διαφορετικές περιόδους (διμηνιαίες οι μεν, μηνιαίες οι δε).


Ασφαλώς, το ζήτημα δεν είναι μόνο διαδικαστικό αλλά και ουσίας. Η όποια ρευστότητα των επιχειρήσεων θα τιναχτεί στον αέρα καθώς μόνο και μόνο από τις αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, όλες οι υποχρεώσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο τις εισφορές δύο μηνών μέσα σε…επτά ημέρες. Για του λόγου το αληθές έως της 30/07 θα πρέπει να πληρωθούν τα ένσημα του Ιουνίου και στις 07/08 θα πρέπει να καταβληθούν τα ένσημα του Ιουλίου μετά την παράταση που ανακοινώθηκε από το ΙΚΑ.


Τους μήνες που θα προηγηθούν, οι επιχειρήσεις θα έχουν ήδη εξαντληθεί οικονομικά καθώς:
•    Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να τακτοποιήσουν ζητήματα ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς τις εφορίες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το να αγνοήσεις τη ρύθμιση, δεν είναι τόσο εύκολο καθώς και οι δύο φορείς του δημοσίου απειλούν με κατασχέσεις.
•    Στις 30/04 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί παράταση για τα μέσα Μαΐου.


Αρίστος Οικονομίδης