Βαθύτερη ύφεση, έκρηξη της ανεργίας και εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων για τις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, δηλαδή την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία αποτυπώνει δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters από 40 κορυφαίους αναλυτές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες αναλυτές αναμένουν τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 5% και το 2013 στο 0,9%. Για την ανεργία αναμένουν το ποσοστό του 22% φέτος και 23% το 2013. Να σημειωθεί ότι στην ίδια δημοσκόπηση του Ιανουαρίου οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για την ύφεση στο 3,7% και την ανεργία στο 19,2% φέτος.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρεις χώρες θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί. «Η λιτότητα τέτοιας έκτασης δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την εγχώρια οικονομία. Και αυτό προκαλεί ακόμη πιο απαισιόδοξες προβλέψεις», αναφέρει η Janet Henry της HSBC, προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να στραφούν στις εξαγωγές. «Ο αντίκτυπος από τις μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι άμεσος» πρόσθεσε.


Για την Πορτογαλία οι αναλυτές προβλέπουν φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%, ενώ αμετάβλητο θα παραμείνει το ΑΕΠ το 2012. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 15,1% και στο 15,2% το 2013.


Τέλος, για την Ισπανία προβλέπεται φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% και επιστροφή της Ισπανίας στην ανάπτυξη από το 2013. Για την ανεργία οι προβλέψεις την τοποθετούν στο 24% φέτος και στο 24,1% το 2013.